Grensoverschrijdende en discriminerende appgroepen bij politie Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft negen medewerkers buiten functie gesteld en een medewerker geschorst wegens grensoverschrijdende berichten in whatsappgroepen. De politie is een disciplinair onderzoek gestart. 

Volgens de politie zouden er ‘ernstig grensoverschrijdende en discriminerende berichten’ worden gedeeld in verschillende appgroepen. Het gaat om meerdere appgroepen van de politie Amsterdam en een appgroep waar een medewerker van het Politiedienstcentrum en de eenheid Rotterdam in zit. Negen medewerkers van de Eenheid Amsterdam zijn buiten functie gesteld en een tiende is geschorst. De medewerker van het Politiedienstcentrum en die van de Eenheid Rotterdam zijn ook buiten functie gesteld.

Disciplinair onderzoek

‘Belediging, pesterijen en discriminatie hebben geen plaats in onze politieorganisatie en staan haaks op de politie die wij willen en moeten zijn: integer, betrouwbaar, moedig en verbindend,’ zegt politiechef Frank Paauw. ‘De precieze aard en omvang van de uitingen worden nog verder onderzocht, en op details kan ik niet ingaan vanwege het onderzoek, maar wat ik tot nu toe heb gehoord, neem ik zeer hoog op. Daarom laten we dit tot op de bodem uitzoeken.’ 

De appgroepen kwamen aan het licht tijdens twee strafrechtelijke onderzoeken. Een woordvoerder van de politie kon niet zeggen om welke onderzoeken het gaat en wilde geen verdere toelichting geven. De afdelingen Veiligheid Integriteit en Klachten van de politie gaan de berichten onderzoeken.

Rotterdam

Eerder deze maand werden vijf medewerkers van de politie Rotterdam bestraft vanwege grensoverschrijdende berichten in whatsappgroepen. Een medewerker werd ontslagen en anderen kregen een voorwaardelijk ontslag of waarschuwingen vanwege vrouwonvriendelijke en discriminerende whatsappberichten. Politiechef Fred Westerbeke zei daar over: ‘Het onderwerp discriminatie wordt veelvuldig binnen onze organisatie besproken. Het kan niet zo zijn dat je dit gedrag als medewerker van de politie vertoont. Dat geldt zowel onder werktijd, als in je eigen tijd. Het beschaamde vertrouwen raakt al onze collega’s die iedere dag het verschil maken in onze eenheid.’