Mokums dialect #22: De Berlijn-express en de Brede Jodenstraat


Porem, kapsones, nakketikker en smib. Het Amsterdamse dialect verwondert. Waar komen de woorden vandaan? Hoe gebruik je een knoedeltje? En hoeveel vliegende ratten kun je vinden op de Dam? Je leest, ziet of hoort het in de rubriek Mokums dialect. Vandaag: De Berlijn-express en de Brede Jodenstraat.

Als je het niet weet, dan zie je het niet. De Beethovenstraat in Amsterdam. Waar het nu lijkt als een hippe winkelstraat in Zuid, gaat er een enorme historie schuil in dit stukje van de stad. Zo stond het vroeger bekend als de Brede Jodenstraat en de tram die er naar toe gaat, tram 24, stond bekend als de “Berlijn-express”. 

We spraken met historicus Rob Snijders van de websites joods Amsterdam en joods Erfgoed Rotterdam over de herkomst en geschiedenis van deze termen.