Mokums dialect #26: Origineel Amsterdams

Porem, kapsones, nakketikker en smib. Het Amsterdamse dialect verwondert. Waar komen de woorden vandaan? Hoe gebruik je een knoedeltje? En hoeveel vliegende ratten kun je vinden op de Dam? Je leest, ziet of hoort het in de rubriek Mokums dialect. Vandaag: ‘Origineel Amsterdams

Rond de eeuwwisseling vonden veel grote veranderingen plaats: de gulden werd de euro, Nokia lanceerde de 3310 en Y2K bracht wereldwijde zorgen over crashende computersystemen.

In Osdorp maakte Pascal Griffioen zich zorgen over iets heel anders: de verdwijning van de oude Amsterdamse taal zoals hij die vroeger in de jaren ‘70 op verjaardagsfeesten hoorde. Hij besloot een ode te maken om de taal te preserveren.

De afgelopen weken heb je kennisgemaakt met verschillende woorden en uitdrukkingen uit het Mokums dialect. Is het dan al tijd voor een rap in volledig dialect? Waarschijnlijk wel.

Samen met Def P, de frontman van de Osdorp Posse, bespreken we hun grootste hit, de vroege dagen van de (preutse) radio en stel ik de vraag: “Wat is eigenlijk een lulijzer?”

Luister hieronder naar de aflevering ‘Mokums dialect # 25: Origineel Amsterdams’.

Luister naar ‘Origineel Amsterdams’.