Mokums dialect #8: Knoppendoos

Porem, kapsones, nakketikker en smib. Het Amsterdamse dialect verwondert. Waar komen de woorden vandaan? Hoe gebruik je een knoedeltje? En hoeveel vliegende ratten kun je vinden op de Dam? Je leest, ziet of hoort het in de rubriek Mokums dialect. Vandaag: de knoppendoos.

Van alle muziekinstrumenten die in de Amsterdamse volksmuziek gebruikt worden, is er één de ontegenzeggelijke publieksfavoriet: de knoppendoos. Professioneel muzikant René Trok begon op zijn zesde met oefenen en behoort sinds zijn tienerjaren tot de beste van het land. Hij laat zien wat de knoppendoos is, wat het instrument zo mooi maakt en voorziet zijn uitleg van wat toepasselijke en herkenbare achtergronddeuntjes.

2 reacties op “Mokums dialect #8: Knoppendoos

 1. Ik heb altijd gehoord dat het een knoppenkast heet, hoe komen jullie bij een knoppendoos???

 2. Dag Willeke,

  Wij baseren de gekozen woorden van de rubriek ‘Mokums dialect’ op het Mokums Woordenboek, waar zowel knoppenkast als knoppendoos in staat. Aangezien René in de video zelf het ook al een knoppenkast noemt, vond ik het leuk om beide varianten te gebruiken voor de volledigheid van het item.

  Bedankt voor het kijken en voor je reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Nina de Groot
  Cultuurredactie van NAP Nieuws

Reacties zijn gesloten