Jonge communisten beginnen afdeling aan de UvA

De Communistische Jongerenbeweging (CJB) heeft sinds kort een afdeling aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Als communistische organisatie willen we de klassenstrijd bevorderen,’ verklaren ze in hun statement over de oprichting. Over de historische interpretatie van het communisme is de jongerenbeweging het niet altijd eens.

Rafael Malagolli (23), geschiedenisstudent en lid van het algemeen bestuur van de CJB, neemt de rol van secretaris voor deze nieuwe afdeling op zich. ‘Ik kom oorspronkelijk uit Brazilië en toen Bolsonaro de verkiezingen won in 2018 was ik op zoek naar politieke alternatieven,’ zegt hij. ‘In 2019 ben ik naar een demonstratie gegaan waar ook leden van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) aanwezig waren, we raakten aan de praat en ik werd lid van hun jongerenbeweging.’

Bij het woord ‘communisme’ zijn de associaties met de Stalinistische of Maoïstische strafkampen en voedseltekorten al snel gemaakt. Maar Malagolli ziet dat toch anders: ‘Er zijn veel negatieve associaties die mensen hebben met het communisme. Hier kunnen we eindeloos over discussiëren, maar we kijken liever naar wat het communisme in de toekomst kan brengen. Negatieve ideeën over het communisme zijn vaak gebaseerd op misvattingen over de geschiedenis en deze zijn niet altijd correct.‘

Flauwekul

Een specifiek historisch twistpunt voor de CJB is de Oekraïense hongersnood van 1932-1933, bekend als de Holodomor, die volgens historici ongeveer vier miljoen doden veroorzaakte onder Stalins Sovjet-Unie. Vorig jaar werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin Nederland de Holodomor als genocide erkent. Of de Holodomor volgens de definitie daadwerkelijk een genocide was, daar valt volgens historici over te twisten. Maar de communistische partij gaat nog een step verder: de hongersnood was ‘absoluut geen bewuste en geplande daad gericht tegen de Oekraïense bevolking,’ zo is in een artikel op de website van moederpartij NCPN te lezen. Er is volgens het artikel sprake van ‘ongekende geschiedvervalsing en demonisering van het communisme.’

‘Wat een flauwekul, vinden ze de holocaust dan ook demonisering?’ vraagt Dr. Erik van Ree, socioloog en historicus aan de UvA, zich verbaasd af. Hij was docent Oost-Europese Studies, bestudeert al zijn hele leven het communisme en schreef er meerdere boeken over. Hij voegt toe: ‘Stalin heeft de Oekraïense hongersnood laten ontstaan en voortbestaan. Dit vaststellen is geen demonisering, het was een intense misdaad met miljoenen doden als gevolg.’ 

Tegenbeweging

Van Ree was van 1973 tot 1981 zelf lid van een Maoïstische beweging. Vanuit zijn eigen ervaring kan hij enigszins verklaren waarom het communisme jongeren aantrekt. ‘Als jongere wil je je soms identificeren met de tegenpartij. In mijn tijd was er de Vietnamoorlog, al die bombardementen vond ik verschrikkelijk. Ik ben toen de oppositie gaan steunen, namelijk de communistische Ho Chi Minh,’ zegt hij. Op een gegeven moment begon Van Ree de duistere kant van het communisme te zien. ‘Het is nu heel gênant om te zeggen, maar we waren vroeger voor Pol Pot (Cambodjaanse revolutionair verantwoordelijk voor 1.5 tot 3 miljoen doden, red.) Ik las daar dan elke dag over in de krant en was heel druk bezig om het af te doen als desinformatie van de CIA. Uiteindelijk moest ik toch onder ogen zien dat er vreselijke dingen zijn gebeurd onder communistische regimes.’

Hoeveel leden de CJB heeft en hoe groot de afdeling aan de UvA is, willen ze liever niet zeggen. Wel is het aantal leden sinds 2020 verdubbeld. Malagolli benadrukt: ‘Door aanwezig te zijn op de UvA willen we graag mensen organiseren en klassenbewustzijn ontwikkelen. We willen een maatschappij opbouwen die gebaseerd is op de macht van de arbeider.’ Op 6 februari vindt het oprichtingsevenement plaats in CREA. Dit is een open evenement waar Malagolli en zijn kameraden graag in gesprek gaan met belangstellenden.

Reactie CJB op uitspraken Erik van Ree:

De CJB verwerpt de vergelijking getrokken door dr. Van Ree tussen de hongersnood in Oekraïne en de Holocaust. De Holocaust was een geplande daad door de Nazi’s. De gelijkstelling tussen het Nazisme en het communisme valt onder de context van het demoniseren van het communisme die wij in het interview hebben benoemd. Er ontbreekt een inhoudelijke verrijking in de reactie van dr. Van Ree. Wij verwijzen naar ons artikel omtrent de hongersnood in Oekraïne en naar ons artikel over de theorie van het ’totalitarisme’, die op onze website www.voorwaarts.net is gepubliceerd.