Mokums dialect #25: Isch taal

Porem, kapsones, nakketikker en smib. Het Amsterdamse dialect verwondert. Waar komen de woorden vandaan? Hoe gebruik je een knoedeltje? En hoeveel vliegende ratten kun je vinden op de Dam? Je leest, ziet of hoort het in de rubriek Mokums dialect. Vandaag: Isch taal.

Isch taal is een Amsterdamse geheimtaal die wordt gesproken onder jongeren. Voor alle klinkers worden de letters -isch geplaatst waardoor het totaal onverstaanbaar wordt voor mensen die het niet spreken. Maar waar komt deze taal vandaan? Op internet is er weinig over bekend. Behalve dat het zijn oorsprong vindt eind jaren 90, met name onder gangers van Moskee Tadamoun in de Spaarndammerbuurt. Ook staat er op Wikipedia dat Isch taal veelal gebruikt werd door gedetineerden om autoriteiten te slim af te zijn. Maar zou dit kloppen? Deze podcast neemt je mee in een zoektocht naar Isch taal samen met taalwetenschapper René Appel en Amsterdamse vrienden Henos en Boris: Van geheimtaal tot straattaal.

In deze rubriek zullen de komende weken typisch Amsterdamse woorden de revue passeren. Van pikketanussie tot berenlul: niets is te gek. Heb je een tip voor de redactie? Mail naar napnieuws@gmail.com.