Fietsmaatjes straks ook in Amsterdam, eerste afdeling in West

Vrijwilligersinitiatief Fietsmaatjes komt met een eerste Amsterdamse locatie. De nieuwe afdeling zal in de buurt van het Westerpark gerealiseerd worden.

Met deze nieuwe locatie wil de organisatie Amsterdammers die niet zelfstandig kunnen fietsen de mogelijkheid bieden om toch een fietstocht te maken. Fietsmaatjes is een concept waarbij mensen met fysieke of mentale beperkingen aan vrijwilligers gekoppeld worden voor gezamenlijke fietstochten op een duofiets: een e-bike waarop je naast elkaar zit. Met deze ritjes hoopt de organisatie sociaal contact te bevorderen en beweging te stimuleren voor mensen voor wie dit niet vanzelfsprekend is.

Op dit moment is Fietsmaatjes met ruim 180 fietsen actief in meer dan veertig Nederlandse gemeenten. Hoewel Amsterdam nog geen afdeling heeft, rijden de duofietsen in sommige omliggende plaatsen al wel rond: onder meer in Amstelveen, Oudekerk aan de Amstel, Hoofddorp en Abcoude zijn al locaties van de stichting te vinden.

Schouders eronder

Marjo Kroese, een van de lokale initiatiefnemers van de toekomstige locatie bij het Westerpark, was daarom verrast dat dit concept in Amsterdam nog niet bestond: ‘Maar je hebt toch een aantal mensen nodig die elkaar vinden en de gezamenlijk de schouders eronder zetten. Dat is soms lastig.’

Kroese is daarom blij met de vergevorderde plannen voor de Amsterdamse locatie. Volgens haar kan een project als dit een groot verschil maken voor mensen met een beperking: ‘Ik heb in mijn omgeving gezien welke impact het kan hebben als je bijvoorbeeld blind raakt en daardoor niet meer kan fietsen. Dat lijkt mij verschrikkelijk. Met zo’n duofiets biedt je toch weer een beetje die ervaring: zo kan je de wind weer door je haren voelen waaien en weer op plekken komen die je in je eentje niet meer kan bereiken.’

Stevige basis

Volgens Kroese zijn er nog slechts enkele hindernissen te overwinnen voordat de organisatie definitief kan beginnen. Zo zoekt de organisatie nog enkele vrijwilligers voor het opzetten van de locatie: ‘Er moet veel geregeld worden, zowel administratief als praktisch. Daarvoor is het belangrijk dat er een stevige basis staat. Je wil bijvoorbeeld ook niet dat als één iemand plotseling geen tijd meer heeft, je ineens met een probleem zit.’ 

Aanstaande woensdag wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd over de nieuwe locatie. Daar hoopt Kroese de benodigde vrijwilligers te kunnen verwelkomen. Maar ook als dat niet gebeurt, is ze er zeker van dat er straks duofietsen van Fietsmaatjes in de omgeving van het Westerpark zullen rijden. De eerste fiets staat zelfs al klaar: ‘Het gaat honderd procent lukken.’