Hot yoga is ‘hot’ in Amsterdam: ‘Populairder dan gewone yoga’

Met vestigingen in de Jordaan, Zuid en de Rivierenbuurt is Hot Flow Yoga van oprichter Joanna Moriel aardig ingeburgerd in Amsterdam. ‘Als je eenmaal begint met hot yoga, ga je niet meer zomaar terug naar ‘gewone’ yoga.’

Een downward facing dog of child’s pose doen in een ruimte van 35 à 40 graden? Het kan inmiddels op veel plekken in Amsterdam. Hot Flow Yoga-oprichter Joanna Moriel zag de potentie tientallen jaren terug al, in Azië, en besloot Amsterdam ermee te verrijken. Maar hoe succesvol is het eigenlijk?

U heeft vandaag de dag meerdere vestigingen van hot yoga in Amsterdam. Wanneer is het begonnen en waarom?  

‘10,5 jaar geleden begon ik met de studio’s in de stad. Alles wat ik tot dan toe zelf nog miste in hot yoga, heb ik toegevoegd: een persoonlijke sfeer waar ook echt de tijd genomen wordt mensen te leren hoe het moet, hoe ze er beter in worden en hoe blessures voorkomen kunnen worden. In andere yogastudio’s zag ik dat het meer ging om nadoen, in plaats van echt leren. Mensen waarderen het meer als ze iets kunnen leren in plaats van zomaar iets te doen zonder echt te weten wat ze doen.’

‘Ik startte in 2000 met hot yoga in Hong Kong, omdat dat me gunstig leek naast mijn professionele danscarrière in klassiek ballet. Hot yoga is een groot ding in Azië. Dat is ook waar mijn idee voor de oprichting van de studio’s vandaan kwam: toen ik in Nederland danste, miste ik hot yoga altijd. Er was maar één vestiging op de Ceintuurbaan.’ 

Waarom hot yoga en niet gewone yoga?

‘Met hot yoga warm je sneller op, en dat voorkomt blessures. Je zweet ook veel, dus je lichaam ontgift. Door de warmte en ontspannen spieren word je leniger en kun je ook dieper gaan in de posities. Mentaal gezien kan het wel wat pittiger zijn. Bij ons valt het nog mee, wij verwarmen de studio’s tot 35 graden. Maar met 40 graden kan het echt een uitdaging worden. Dan moet je je goed concentreren op je ademhaling en echt je best doen om de workout door te komen.’

Met welke reden denkt u dat mensen op hot yoga af komen?

‘Dat verschilt. Sommige mensen komen voor stressverlaging en een relaxed gevoel. Maar er zijn ook mensen, met name studenten, die echt komen voor een workout omdat ze willen zweten.’

U bent steeds verder gaan uitbreiden. Merkt u dat de vraag nog steeds groeit?

‘Het is populairder aan het worden dan normale yoga. Als je eenmaal begint met hot yoga en dan teruggaat naar normale yoga, voel je echt een verschil in je lijf: het duurt veel langer om op te warmen. Hier warm je vanzelf op, en dat kan heel prettig zijn. Ook merken mensen dat ze hier beter bewegen, vanwege verbetering in de bloedsomloop.’

Hoe succesvol zou u zeggen dat het is? 

‘We zijn vrij succesvol. Tegenwoordig zijn er wel uitdagingen voor onze studio’s: eerst met de covidcrisis en daarna de energiecrisis. Ook is de komst van Classpass en OneFit lastig, omdat mensen eigenlijk naar hen gaan, en niet naar ons. Zij zijn grote spelers op de markt. Meer dan de helft van mijn bezoekers komt via zo’n abonnement. Deze aggregators maken het wel moeilijker en duurder een hot yoga studio te runnen.’

Hoe werkt dat dan precies?

‘Je kunt een maandelijks abonnement nemen op Classpass of OneFit. Dan betaal je een bepaald bedrag en dan kan je overal heengaan waar je wilt. Je kunt naar onze studio, maar je kunt ook naar bijvoorbeeld een pilatesstudio. Het is voor ons lastig om te concurreren met anderen.’

Wat denkt u dat kan helpen om die macht wat meer te beperken?

‘Studio’s zouden samen moeten werken om de macht van de grote spelers in te dammen. Helaas ziet iedereen elkaar als concurrentie, en dat is nou juist wat ons zwakker maakt.’