Amsterdam Rauw: Sexy superhelden

Amsterdam Rauw: Een serie over wakker Amsterdam. Op zoek naar eigenzinnigheid waar de betutteling geen grip op krijgt. Met vandaag twee sexy superhelden van kraakpand Rijkshemelvaart.

Martijn ging verkleed als moderne piraat in een strak pak, zwarte hoofddoek en ooglap tijdens het Sexy Superhelden nieuwjaarsfeest in kraakpand Rijkshemelvaart. Zijn vriendin Eline was Supermama in een roze leren outfit. Het bontje met daarop kinderhoofdjes had ze al snel uitgegooid. Er werd heftig gedanst en gefeest in de twee zalen van het hoofdgebouw en het was warm.

Een week na het feest tref ik Eline en Martijn en hun kinderen Jari en Milo in de woonkeuken van hun appartement. De woonkeuken bevindt zich op de hoek van het gebouw waar het feest gegeven werd. Eline woont al 17 jaar op de Rijkshemelvaart, Martijn 15 jaar. Het is oorspronkelijk zijn keuken. Eline woont eigenlijk een verdieping hoger. Toen ze kinderen kregen hebben ze een gat gemaakt in het plafond van Martijn en de vloer van Eline. Een houten trap verbindt de twee verdiepingen nu tot één appartement. Beneden wordt geleefd, boven wordt geslapen en gewerkt.

Zomaar een gat maken in je plafond of een extra raam maken, dat kan alleen op een plek als deze, zegt Martijn. Hij zou niet meer op een plek kunnen wonen waar alles vastgelegd is in regeltjes. Dat is lastig, want er zijn steeds minder vrijplaatsen in Nederland. Alles wordt ontruimd of gelegaliseerd. En dat is het niet meer hetzelfde. In nabijgelegen erfpachtpand Nieuwe Meer zou jij misschien nog net kunnen leven, maar dat pand is al op het randje. Er wordt veel vergaderd. Martijn kijkt een beetje vies als hij het woord uitspreekt. Er zijn daar overal commissies voor, zegt Eline. Dat lijkt haar maar niks.

Eline vindt niet dat ze hier zo anders leven dan andere mensen. In het begin misschien wel. Er was toen elke avond wel iets te doen. Er waren feesten, iedereen maakte muziek en hing met elkaar rond. Ze was zelf toen onzekerder dan nu. Daardoor stond niets echt vast. ‘Ik had altijd het idee dat er bij de buren iets aan de gang was wat ik niet mocht missen. Dat idee heb ik nu niet meer.’ Inmiddels heeft bijna iedereen zijn plek gevonden in het leven. Veel bewoners hebben kinderen en werken als zelfstandige. Eline werkt als videokunstenaar. Martijn is muzikant.

De Rijkshemelvaart is berucht geworden door zijn hemelvaartfeesten. Op een gegeven moment kwamen daar duizenden mensen op af. Toen zijn ze er mee opgehouden. Nu worden de feesten weer gehouden in besloten kring

. Verder worden er niet veel feesten meer gehouden. Het nieuwjaarsfeest was volgens Martijn het eerste sinds tijden. Het werd georganiseerd door een paar kunstenaars die net van de Rietveld academie afkomen. Het is Martijn erg goed bevallen. ‘Heerlijk om dat jonge enthousiasme weer eens terug te zien op de Rijkshemelvaart.’

En dan wordt het tijd voor de kinderen om naar bed te gaan. Eline laat nog even gauw een foto zien van ‘haar nieuwe vriend’ Niels, een jongen in strak krijtstrepen pak met wie ze tijdens het feest op de foto is gegaan. Ze wil de foto volgend jaar gebruiken als kerstkaart. Leuk voor haar moeder. Martijn lacht. Hij staat met een grote trommel in zijn handen. Hij gaat repeteren bij de buren, het op-het-randje erfpachtpand de Nieuwe Meer. Hij komt er vaak. Ze kunnen tot een uur of twaalf herrie maken. Dat gaat daar nog net.