Winnaar Baarsjes Beurs bekend

Het Acro Trio heeft de Ymere Baarsjes Beurs gewonnen. Dat maakt stadsdeelvoorzitter Arco Verburg woensdag bekend tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Voor het eerst kon het publiek stemmen op de kandidaten voor de Beurs. Vorig jaar werd de Beurs nog toegekend door een commissie van deskundigen. Met de Beurs is een bedrag van 15.000 euro gemoeid. De drie meisjes die de sport Acro Gym beoefenen gaan het geld gebruiken om nog verder te komen in de sport. De Beurs is ingesteld om talentvolle jongeren in de Baarsjes de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen.


Jongeren van Circus Olympia, die tijdens de nieuwjaarsreceptie een optreden verzorgde, deden ook mee aan de wedstrijd. Stichting Olympia organiseert elke week twee circuslessen waar iedereen aan mee kan doen voor 1 euro per uur. Initiatiefnemer van het Circus Frans Paul la Crois: "Door de internetverkiezing is ook mee gaan spelen of je een achterban kunt mobiliseren. Wij werken met kinderen uit de buurt die niet zo’n groot netwerk hebben.’ Iedereen kon op internet stemmen voor de wedstrijd. Ook mensen buiten De Baarsjes. ‘Het Acro Trio heeft alle turnclubs in Nederland gemobiliseerd.’

Verburg ziet geen problemen in de internetverkiezing. ‘Een achterban mobiliseren betekent dat je een heleboel mensen kunt overtuigen om voor jouw talent in beweging te komen. Het Acro Trio heeft niet gewonnen omdat het alle turnclubs in Nederland heeft gemobiliseerd. De tweede plaats was voor een jongen die Snooker speelt. Hij heeft briefjes bij de bakker gelegd.’ Verburg vindt een het inzenden van Youtubefilmpjes en een internetverkiezing bij deze tijd passen. ‘Je merkt dat het werkt. Er gaat zo veel positieve energie uit van deze jongeren. Er is zo veel samenhorigheid.’

Op het forum van de Ymere Baarsjes Beurs ontstond een ruzie tussen kinderen en ouders. De Acro meisjes moesten het daarbij een aantal keer ontgelden. ‘Er zijn veel mensen die zich hebben opgegeven, maar de helft heeft er niks aan. Bijvoorbeeld het Acro Trio, wat zouden zij met vijftienduizend euro moeten doen, een nieuwe springmat kopen?’ Verburg vindt niet dat dit aantoont dat de wedstrijd om vijftienduizend euro eerder ruzie veroorzaakt dan samenhorigheid. ‘Het laat alleen maar extra goed zien wat er voor de jongeren op het spel staat. Een ruzie ontstaat bij het voetballen ook wel eens.’ De Beurs zal volgens Verburg volgend jaar zeker weer op deze nieuwe manier worden toegekend, al is er altijd ruimte voor verbetering op sommige punten. ‘Het is goed bevallen.’