Geen bijeenkomsten meer voor Al Furqan aan UvA

AMSTERDAM – 16 jan. Al Furqan mag ook in de toekomst geen bijeenkomsten meer organiseren in de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), als dit betekent dat mannen en vrouwen gescheiden moeten zitten. Dat heeft een woordvoerder van de universiteit laten weten. Hij reageert hiermee op een persbericht, waarin de islamitische studentenvereniging stelt dat ze er vanuit gaat dat de geschrapte lezing over Gaza alsnog doorgang kan vinden.

Gisteren annuleerde de UvA een door Al Furqan georganiseerde lezing over Gaza. Volgens de zegsman van de UvA omdat ze per toeval via de website GeenStijl achter de opzet van de bijeenkomst kwam. ‘Een student had een zaal gehuurd zonder erbij te vermelden wat de bedoeling was. In principe kijken we bij dergelijke aanvragen niet naar de achtergrond van een organisatie.’ De universiteit overweegt deze procedure te herzien.

Al Furqan noemt het besluit van de UvA ‘discriminatoir’. In het persbericht zegt zij: ‘Juist een universiteit zou een vrijplaats moeten zijn voor intellectueel debat, ook voor op religieuze grondslag geschoeide verenigingen.’ De UvA deelt deze mening met de studenten. Maar voegt daar aan toe dat het seculiere karakter van de instelling voorop staat. ‘Scheiding tussen vrouwen en mannen past daar niet bij.’

In het verleden heeft Al Furqan meerdere bijeenkomsten georganiseerd in gebouwen van de UvA. Het is de universiteit niet bekend of mannen en vrouwen toen gescheiden zaten.