Geen consensus over supermuseum

ZuidasAls het aan de commissie Cultuur Zuidas ligt, komt er een supermuseum op de Zuidas, vergelijkbaar met het Bilbao Guggenheim of het Opera House in Sydney. De gemeente Amsterdam is vooralsnog verdeeld.

AMSTERDAM 15 jan. De gemeente Amsterdam is verdeeld over een samenwerkingsverband tussen de vier grote musea op de Zuidas. Dat bleek gisteren toen de commissie Sanders dit idee presenteerde tijdens de vergadering van de Raadscommissie Kunst, Cultuur en Bedrijven.

Over de culturele invulling van de Zuidas bestaan in de gemeenteraad uiteenlopende opvattingen. Dat bleek gisteren toen de commissie Cultuur Zuidas haar visie voor het gebied presenteerde aan de raadscommissie. In het rapport ‘advies Kunst en Cultuur in Zuidas’ pleit de commissie van Martijn Sanders (ex-directeur van het Concertgebouw) voor de komst van een ‘iconische publiekstrekker’ vergelijkbaar met het Guggenheim.
Het museum dat de werktitel ‘Amsterdam Expo’ meekrijgt, moet zeker 400.000 bezoekers per jaar trekken. Als locatie is gekozen voor de oostelijke entree van het nieuwe station Amsterdam Zuid. Het is de bedoeling dat het museum bestuurd gaat worden door een stichting waarin het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Koninklijk Instituut voor de Tropen zijn vertegenwoordigd.

Het is de vraag of er wel draagvlak is voor het plan. Het Stedelijk Museum en het Van Goghmuseum lieten woensdag aan het Parool weten bang te zijn voor concurrentie van het nieuwe museum. De PvdA wil bovendien liever iets nieuws in plaats van bestaande kunst in een nieuw gebouw. Anne Graumans: `Zo’n museum moet zich wel kunnen onderscheiden van het Museumplein.’ Graumans vindt dat er te weinig is nagedacht over de inhoud van het museum. Hier botst de coalitiepartij met het CDA. `In dit geval zullen we écht moeten uitpakken. Niet rustig aan willen doen, zoals de PvdA wil, maar echt gaan voor een icoon. De invulling komt dan later wel,’ zegt Lex van Drooge van het CDA, dat normaliter erg kritisch op culturele aanbestedingen is.

Volgens Ruud Nederveen van de VVD ondergaat Amsterdam met de Zuidas zijn grootste transitie sinds de aanleg van de grachtengordel. `Ik kan niet voldoende benadrukken hoe weinig de Amsterdammers zich bewust zijn van het belang van de Zuidas. Hier wordt een nieuw stadscentrum gebouwd. Het is belangrijk dat er wordt nagedacht over de culturele invulling van het gebied.’ Alle partijen pleiten voor een vervolgstudie naar cultuur op de Zuidas, maar verschillen van mening over de invulling hiervan. De PvdA en GroenLinks willen dat tijdens een dergelijke studie niet alleen wordt gekeken naar de voorgestelde Amsterdam Expo, maar ook naar andere plannen zoals het Designmuseum (een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en ING Real Estate). Tijdens de commissievergadering van vijf februari moet duidelijk worden, of, en met welke opdracht Martijn Sanders een vervolgstudie gaat uitvoeren.