Cohen: ‘Mijn laatste termijn? Dat zijn uw woorden.’

Project 1012, krakers en pro-Palestina demonstraties: burgemeester Job Cohen waagde zich maandagavond in het hol van de leeuw tijdens het politiekcafé van de VVD.

AMSTERDAM – 20 jan. ‘Mag ik uw handtekening voor mijn dochtertje?’ Hij zet zijn kopje koffie neer en pakt het bierviltje dat de man hem voorhoudt. ‘Hoe heet ze, Charlotte? Mooie naam.’ Hij krabbelt iets op het viltje. De man lacht.  ‘Ik kan natuurlijk niet thuiskomen zonder handtekening van de burgemeester van Amsterdam.’ ‘Zo, dan kan je nu naar huis,’ grapt Job Cohen. Dan loopt hij het podium op.

Het is maandagavond, half negen. Het politiekcafé de Libertijn van de VVD in het Heeren van Aemstel cafe is begonnen. Er staan drie krukken op het podium, maar Cohen en zijn twee gastheren blijven liever staan, microfoon in de hand. Om even warm te draaien eerst een vlugge ja en nee ronde.

‘Is het terecht dat de VVD en PvdA de koopzondag willen wegtrekken bij de stadsdelen?’

‘Ja.’

‘Moet het geld van de Nuon-aandelen naar de Noord/Zuidlijn?’

‘Eh… dat zit tussen ja en nee in. Daar kom ik later op terug.’

‘Kijkt u anders aan tegen het gedoogbeleid na acht jaar burgemeesterschap?’

‘Nee.’

 ‘Is het uitvoeringsbeleid van de stadsdelen te politiek?’

‘Nee.’

 ‘Is Bos in tegenstelling tot de vorige verkiezingen komende ronde wel kandidaatspremier?’

‘Net zoals vorige keer: ja.’

‘Voor de Hells Angels is er altijd plek in Amsterdam?’

‘Daar gaan we het niet over hebben.’

‘Blij als seksclub Yab Yum een doorstart maakt? Dit in verband met bijvoorbeeld het creëren van werkgelegenheid?’

‘Na en jee.’ Gelach in de zaal.

Genoeg luchtige zaken. Pro-Palestina demonstraties en brandbommen. Maakt de burgemeester zich zorgen? ‘Het is een gevoelige kwestie. We zitten er bovenop.  De Hamas- leuzen tijdens de demonstratie van vorige week zaterdag heb ik pas later gehoord. Zoiets mag absoluut niet.’ Is er sprake van een opleving van antisemitisme? ‘Het conflict heeft zijn uitwerking, ook in Europa. Ik ben niet voor niets gesprekken gaan voeren. Er is een woordenstrijd gaande op internet.’ Antisemitisme? ‘Ja.’

Wat vindt Cohen van de aanpak van strafpleiter Bram Moszkowicz, die aangifte deed tegen SP-kamerleden Van Bommel en Karabulut wegens hun oproep tot een intifada tegen Israël?  ‘Ik denk niet dat het juridische middel werkt in deze kwestie. We moeten met elkaar in debat. Je kunt het oneens zijn maar wel van elkaars eerlijkheid overtuigd zijn. ’ Gaat hij extra veiligheidsmaatregelen nemen tijdens de herdenking van Auschwitz aanstaande zondag?  ‘Daar zeg ik niets over. Dat is niet verstandig.’

Het opschoningsproject 1012 mag niet in het vragenvuur ontbreken. Klopt het dat het project op z’n gat ligt nu de familie Venekamp de boel niet wil verkopen? Het Parool wordt geciteerd: het Oudekerkplein moet prostitutievrij worden en ‘een culinaire sfeer’ uitstralen. Dat wordt lastig wanneer de Venekampjes de 23 ramen op het plein niet kwijt willen. ‘Dit is een project van tien jaar’, antwoordt Cohen. ‘Er zijn al enorme stappen gezet in het eerste jaar. Het is niet raar dat het nu wat kalmer loopt.’

Zo gemakkelijk laat zijn tegenspreker zich niet uit het veld slaan. De Venekampjes willen helemaal niet weg. Dat is toch hun goed recht? Ze zijn immers glansrijk door de wet Bibob heen gekomen. ‘Nou ja, glansrijk’, onderbreekt Cohen hem. ‘We hebben gezegd: branches die crimogeen zijn, die dicht tegen criminaliteit aanzitten, zoals prostitutie, belwinkels, geldwisselkantoren en softdrugs moeten dicht. Die moeten worden teruggedrongen om controle mogelijk te maken.’

Een vraag uit het publiek: heeft de burgemeester het Witboek van de kraakbeweging gelezen dat vorige week werd gepresenteerd? ‘Ik weet grotendeels wat erin staat, ja.’ Waarom mag men wel met z’n zevenen in een kraakpand wonen terwijl er in de vrije sector streng gehandhaafd wordt op het maximum van vijf? ‘Ik ben er tegen dat in een stad waar meer mensen willen wonen dan er plek is, een pand langer dan een jaar leegstaat. Fijn dat je een kraakbeweging hebt die dat in de gaten houdt. Ambtenaren zijn daar kennelijk minder toe is staat.’ Protest vanuit de zaal. ‘Maar zodra er plannen voor een pand zijn, moeten krakers eruit. En ze mogen geen bende achterlaten.’

‘Het is uw laatste termijn’, zegt iemand uit het publiek. Of het niet beter zou zijn dat de volgende burgemeester van Amsterdam niet blank, heteroseksueel, getrouwd en PvdA’er is. ‘Dat het mijn laatste termijn is, zijn uw woorden.  Je moet kijken naar kwaliteiten.  Er is vast iemand te vinden met die kwaliteiten die niet blank, heteroseksueel, getrouwd is en – wat was het laatste ook alweer?’

‘PvdA’er’, luidt het antwoord uit de zaal.

‘Iemand die geen PvdA’er is. Is er dan zo’n kandidaat?’