Van der Burg (VVD): Stop de vertrutting van Amsterdam

Drie jaar roodgroen bestuur heeft van Amsterdam een truttige stad gemaakt, zegt de Amsterdamse VVD-leider Erik van der Burg. ‘Laten we de stad alsjeblieft een beetje smeuïg houden.’

AMSTERDAM – 20 jan. De Amsterdamse ‘betuttelingsbarometer’ nadert een ‘all time hoogtepunt’, zei VVD-fractievoorzitter Erik van der Burg vorige week tijdens zijn nieuwjaarsspeech. Bordelen verdwijnen van de Wallen, de coffeeshops lijken opgejaagd wild en het aantal terrassen wordt teruggedrongen. Zelfs buiten een biertje drinken zit er niet meer in. De VVD-Amsterdam snakt na vier jaar roodgroen bestuur naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2010, die de liberalen weer een plek in het college moeten brengen.

Als u het volgend jaar voor het zeggen krijgt, met welke truttigheid maakt u dan onmiddellijk korte metten?
‘Ik zou onmiddellijk vrije openingstijden invoeren voor de horeca, terrasverwarming toestaan en de winkels opengooien op zondag. Neem de terrasverwarming. Je moet nu als cafébezoeker zo ongeveer een longontsteking oplopen om nog te kunnen roken. En dat alleen omdat het college geen verwarmde terrassen wil. Of kijk naar de discussie rond de short stay appartementen. Amsterdam heeft dringend expats nodig, maar dan mogen er in de stad maar 1350 tijdelijke woningen zijn terwijl er behoefte is aan minstens vijfduizend. Het argument van het college is dat de short stay appartementen de Amsterdammers zouden verdringen van hun eigen woningmarkt. Maar welke Amsterdammers dan? Die appartementen kosten duizend euro per week. Welke Amsterdammer kan dat nou betalen? Hetzelfde geldt voor de koopzondag. De economie gaat slecht, maar bijna alle stadsdelen willen op zondag gewoon de winkels dichthouden. Moeten we iedere zondag netjes gaan wachten tot het weer maandag wordt? Dan denk ik, jongens, kom nou toch eens los. Laten we de stad alsjeblieft een beetje smeuïg houden.’

Het college wil de georganiseerde misdaad van de Wallen verdrijven. Dat klinkt u als liberaal toch als muziek in de oren?
‘Hartstikke goed dat de criminaliteit op de Wallen eindelijk hard wordt aangepakt. Maar het gaat mis zodra je in een moeite door ook maar de coffeeshops en bordelen opdoekt om er trendy winkels en sushirestaurants voor in de plaats te zetten. Dan gebruik je als gemeente oneigenlijke middelen om je ondernemers aan te pakken. Als je het aantal bordelen wil terugschroeven om de boeven te pakken, dan zeggen wij: uitstekend. Als je coffeeshops wil dichtgooien omdat er criminele boys en girls werken, geen probleem. Maar als het legale ondernemingen zijn, dan zeggen wij, hoho, die moeten blijven zitten. Overigens denk ik dat wethouder Asscher wat betreft de sluiting van de prostitutieramen op de Wallen zijn zin zal krijgen. Groen Links en het CDA steunen hem. Maar het aantal coffeeshops dat dicht moet zal lager uitvallen dan de 69 waar de gemeente het nu over heeft.’

Uw partij heeft zelf heel wat jaren in het college gezeten. Is de VVD niet mede debet aan de vertrutting van Amsterdam?
‘Of we daar als VVD mede debet aan zijn weet ik niet. We zijn wel verantwoordelijk voor de beslissingen die in de periode 2002-2006 zijn genomen. Je verliest veel punten in een coalitie omdat je als VVD in Amsterdam nu eenmaal altijd kleiner bent dan de PvdA. Wij wilden vrije openingstijden voor de horeca, maar de PvdA was tegen. Die vrije openingstijden zouden de stad  een hele hoop gezelligheid hebben opgeleverd. Niet meer de clubs vroeg dicht, als in een plattelandsdorpje, maar gewoon 24 uur open. Nijmegen en Groningen, twee hele linkse steden, hebben al vrije openingstijden. Dat moet het college toch te denken geven.’

Afgelopen zomer was u een week loco-burgemeester omdat het hele college met vakantie was. De oplossing is simpel: komende zomer draait u als loco-burgemeester gewoon binnen een week alle truttige maatregelen terug.
‘Dat mag niet. Als loco-burgemeester mag je alleen optreden wanneer de openbare veiligheid in het geding is, bijvoorbeeld bij een ramp of als er drugspanden gesloten moeten worden of incidenten met krakers zijn. Je kunt niet in een week tijd op eigen houtje de regels gaan veranderen.’

Het was ook niet echt een bloedserieuze suggestie.
‘Dat had ik wel door hoor.’