Zuidoost is ook Amsterdam

Foto: borden.plaatsengids.nl (Harry Fluks)
Foto: borden.plaatsengids.nl (Harry Fluks)

Als het aan Eddy Meyer ligt, VVD-fractievoorzitter in Zuidoost, wordt de benaming Amsterdam Zuidoost als woonplaats afgeschaft. “Zie het als een manier om te benadrukken dat we erbij horen. Het wordt tijd dat Zuidoost ook formeel gezien op hetzelfde niveau mee kan doen als de andere stadsdelen.”

AMSTERDAM, 13 januari – Een armoedige, criminele achterstandsbuurt waar de gezelligheid ver te zoeken is. Dat is in één zin het niet al te beste imago van Amsterdam Zuidoost. Wie het stadsdeel door de ogen van Eddy Meyer (49) bekijkt, ziet iets heel anders. “Een bruisende, frisse en ambitieuze buurt die de afgelopen vijftien jaar erg is opgeknapt.”

Meyer hoopt met het opheffen van de plaatsnaam meer woningzoekenden van buiten de hoofdstad warm te krijgen voor wonen in Zuidoost. Nu missen mensen die op huizensites als Funda en Woningnet naar een huur- of koophuis in Amsterdam zoeken het aanbod in Zuidoost. Huizen in dit stadsdeel worden door de aparte aanduiding niet zichtbaar onder het kopje Amsterdam. “En dat terwijl de koopwoningen hier voor Amsterdamse begrippen vrij goedkoop zijn,” aldus Meyer, die zelf op het randje van de Bijlmer woont.

Tot op de dag van vandaag staan Amsterdam en Amsterdam Zuidoost officieel te boek als twee afzonderlijke woonplaatsen. Daartoe is in de jaren zeventig besloten in het kader van de postbezorging, die toen nog op woonplaats in plaats van op postcode geschiedde. Zuidoost ligt als enige stadsdeel door Diemen en Duivendrecht van de hoofdstad geïsoleerd.

Eddy Meyer. Foto: VVD Amsterdam Zuidoost
Eddy Meyer. Foto: VVD Amsterdam Zuidoost
De VVD’er denkt dat het veranderen van de plaatsnaam bovendien kan bijdragen aan een beter imago van Zuidoost. “Wie hier een huis komt bezichtigen, kan met eigen ogen zien dat er de laatste jaren een hoop verbeterd is. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid.” Want als er één misverstand bestaat over Zuidoost, dan is het volgens Meyer wel dat het er “luguber” is en dat je er ’s avonds niet over straat kunt lopen. Onzin, zegt hij. “Oudere dames laten hier ook in het donker gewoon hun hondje uit. Natuurlijk gebeurt er nog wel eens wat, maar de objectieve cijfers (http://www.os.amsterdam.nl/grafiek/5185/) liegen niet: het is in Zuidoost zo veilig als wat. Je hoeft niet voorzichtiger te zijn dan elders.”

Volgens Meyer gaan er ook stemmen op dat Zuidoost na het afschaffen van de stadsdelen als aparte gemeente verder zou moeten gaan. Maar hij vindt dat “niet realistisch” en is van mening dat Zuidoost zich juist meer aan Amsterdam moet binden. “Als we de lokale economie en het vestigingsklimaat in de toekomst verder willen ontwikkelen, zullen we in het grotere geheel van Amsterdam moeten opereren.”

Over het prijskaartje dat aan de verandering hangt, hoeft niemand zich druk te maken, zegt de fractieleider. Wat het afschaffen van Zuidoost als woonplaats de gemeente Amsterdam precies zal gaan kosten, weet hij niet precies, “maar dat zal echt peanuts zijn.”

Dus wat nu? “Ik heb het bij de gemeenteraadsfractie van onze partij neergelegd. Die moeten er nu verder mee.” Hij heeft goede hoop dat zijn voorstel werkelijkheid wordt. “De reacties uit de fractie zijn positief. Ook partijleider en wethouder Eric van den Burg heeft zich er op Facebook positief over uitgelaten. In de loop van het voorjaar verwacht ik een voorstel in de gemeente te zien.”