VVD en D66 hekelen parkeergaragebeleid Herrema

AMSTERDAM, 6 feb. De Amsterdamse VVD en D66 laten geen spaan heel van het parkeergaragebeleid van wethouder Herrema (PvdA, Verkeer). Herrema wil parkeren in de Amsterdamse garages even duur maken als parkeren op straat en de oppositiepartijen (tien van de 45 zetels) noemen dat merkwaardig.

‘Het is logischer om het parkeren in parkeergarages goedkoper te houden dan op straat. Het aantal auto’s op straat moest toch juist verminderen?’ zei VVD-raadslid Robert Flos woensdagmiddag tijdens de commissievergadering Verkeer en Volkshuisvesting.

Herrema legt de kritiek naast zich neer. Volgens hem volgt de gemeente simpelweg de marktwerking in het bepalen van de tarieven in de parkeergarages. ‘Er zijn meer commerciële garages dan gemeentelijke en zij voeren een prijs van vijf euro per uur.’ Volgens Flos is dit de omgekeerde wereld. ‘U bepaalt hier de prijzen, niet de markt. U verhoogt die tarieven naar drie, vier, vijf euro per uur. Vindt u het gek dat de commerciële parkeergarages dat tarief dan ook gaan voeren?’ Ivar Manuel van D66 sprak zijn steun uit voor Flos. ‘Er is helemaal geen vrij markttarief in Amsterdam.’

In parkeergarages de Kolk, Markenhoven en Stadhuis/Muziektheater, zal voortaan, net zoals op straat, vijf euro per uur moeten worden betaald. Daltarieven worden in de Kolk en Markenhoven helemaal afgeschaft. In de Piet Heingarage stijgt het tarief van 3,50 naar vier euro per uur. De prijs van een dagkaart stijgt van tien maal het uurtarief naar twaalf maal het uurtarief.

Herrema stond wel open voor een suggestie van zijn partijgenoot van de PvdA, Myriam Bergervoet. Volgens haar moet de gemeente tijdens evenementen in Amsterdam parkeergarage-arrangementen gaan aanbieden, waardoor het aantrekkelijker wordt om in garages te parkeren. Herrema is van plan daar werk van te maken. ‘Op deze manier kunnen we creatiever met het parkeerbeleid omgaan. Ik wil hier organisaties in de omgeving voor gaan benaderen. Een goed voorbeeld is Artis, dat vlakbij parkeergarage Markenhoven ligt.’