Nog even parkeren voor de oude tarieven

AMSTERDAM – 20 jan. Automobilisten die parkeren in Amsterdam kunnen nog even genieten van de oude tarieven. De nieuwe, verhoogde tarieven moesten eigenlijk per 1 januari ingaan, maar de technische dienst van Stadstoezicht loopt achter op schema. Veel parkeerautomaten die tijdens de jaarwisseling zijn beschadigd of vernield, moeten eerst nog gemaakt worden, waardoor het wijzigen van de tarieven vertraging oploopt.

Metin Tetik, teamleider Uitvoering Parkeren van Stadstoezicht, durft niet precies te zeggen wanneer alle automaten zijn aangepast. Wel denkt hij dat het eerder om weken dan om dagen gaat. ‘Ze zijn er wel al mee bezig, maar bij nog geen een stadsdeel is het updaten rond,’ stelt Tetik. ‘Het is echt een bulk werk. Het gaat om honderden automaten over al die stadsdelen die bijna allemaal weer een ander tarief krijgen.’

Volgens de nieuwe tarieven moet in een groot deel van Oost, Zuider-Amstel, Bos en Lommer, Watergraafsmeer en Slotervaart straks tot negen uur betaald worden in plaats van tot zeven uur. In het centrum komt er twintig cent bovenop de oude prijs, waarmee het tarief tot vijf euro per uur stijgt. Vanaf dit jaar vallen ook de grachten rondom het centrum onder dit uurtarief. In Oost en Oud-Zuid gaat de prijs het meest omhoog. Daar stijgt het tarief met ruim tachtig procent van twee euro twintig naar vier euro per uur.

Volgens Tetik heeft het nog nooit zo lang geduurd voordat de nieuwe tarieven in het nieuwe jaar waren ingevoerd. Inmiddels heeft hij de directie op de hoogte gesteld van de vertraging, maar volgens eigen zeggen ‘verder niets meer van gehoord’. Op het moment dat in een stadsdeel alle automaten zijn aangepast, hoort Tetik daarvan. ‘Wij geven de parkeercontroleurs dan de waarschuwingsfolders mee om te verspreiden. Mensen moeten natuurlijk wel weten dat de tarieven omhoog zijn gegaan en de betaaltijden gewijzigd.’

Tetik is geschrokken van de verhoogde tarieven. ‘Toen ik hier begon te werken in de jaren tachtig hoefde je alleen in het centrum te betalen voor parkeren en dat was niet meer dan 2,50 per uur. Gulden wel te verstaan.’