Vanaf 15 februari écht overal hoger parkeertarief

AMSTERDAM, 6 feb. Vanaf 15 februari zijn alle 2700 parkeerautomaten in Amsterdam aangepast aan de hogere tarieven die eigenlijk al per 1 januari hadden moeten ingaan. Dat zei wethouder Tjeerd Herrema woensdagmiddag tijdens de commissievergadering van Verkeer en Volkshuisvesting. Het wijzigen van de tarieven liep vertraging op omdat Stadstoezicht eerst de parkeerautomaten moest repareren die met oudjaar waren vernield.

Volgens Herrema zal de anderhalve maand vertraging zeker financiële consequenties hebben voor ‘zijn’ portemonnee. ‘Ik zal met Stadstoezicht overleggen hoe deze gemiste inkomsten gecompenseerd gaan worden,’ aldus Herrema. Volgens het Amsterdamse parkeerbeleid van 2009 komt er in het centrum twintig cent bovenop de oude prijs, waarmee het tarief tot vijf euro per uur stijgt. Sinds dit jaar rekent de gemeente de grachten om het centrum ook tot dit uurtarief. In een groot deel van Oost, Zuider-Amstel, Bos en Lommer, Watergraafsmeer en Slotervaart moet er voortaan tot negen uur ’s avonds betaald worden in plaats van tot zeven uur. De prijs stijgt het meest in Oost en Oud-Zuid. Daar gaat het tarief met ruim tachtig procent omhoog naar vier euro per uur.

Alleen GroenLinks en D66 hadden commentaar op de vertraagde uitvoer van het beleid. Barn Geurts van GroenLinks vindt het een ‘vreemde zaak’ dat het zo lang duurt voordat alle parkeerautomaten ingesteld zijn op de nieuwe tarieven. Ook partijgenoot Maarten van der Meer valt er over. ‘Ik vind het nogal bizar overkomen dat het beleid per 1 januari moet ingaan, maar niet in werking treedt vanwege herstelwerkzaamheden.’ Volgens een woordvoerder van Stadstoezicht is de technische dienst druk bezig met de aanpassingen. ‘Maar het zijn allemaal verschillende automaten, wat veel tijd kost. In Centrum en Slotervaart zijn we het meest gevorderd, want daar staan nieuwe automaten die ook op afstand kunnen worden ingesteld.’ Ivar Manuel van D66 heeft geen problemen met de vertraging. ‘Wij als fractie waren sowieso tegen de verhoging. Dus op deze manier hebben wij toch nog een heel klein beetje ons zin gekregen.’