Evenementenbeleid Amsterdam op de schop

AMSTERDAM, 6 feb. De gemeente Amsterdam gaat eerder duidelijkheid geven over subsidies en vergunningen voor evenementen in de stad. Begin volgend jaar moet een speciaal daarvoor opgericht Evenementenfonds Amsterdam aantrekkelijker maken voor nieuwe evenementen. 

Dat zei wethouder Lodewijk Asscher (Economische Zaken, PvdA) gisteren tijdens de commissievergadering van Financiële Zaken. Hij benadrukte dat het aantrekken van nieuwe evenementen belangrijk is voor het imago van de stad en de economie. ‘In een tijd dat het toerisme terugloopt en veel musea dicht zijn, is het belangrijk hiermee groots uit te pakken’, aldus de wethouder. Het nieuwe beleid houdt, naast de versnelling van subsidie- en vergunningaanvragen, in dat Amsterdam ruimte biedt aan vier grote en twintig kleine evenementen. De gemeente wil ook pro-actief meedenken over evenementen die iets toevoegen aan de stad.

De GroenLinks fractie wees op het verschil met Rotterdam, waar ieder jaar een groot aantal evenementen plaatsvindt, en benadrukte dat Amsterdam meer als ondernemer moet gaan denken. De wethouder erkende dat de houding van de Rotterdammers opener en zakelijker is, waardoor het makkelijker is om iets te organiseren. ‘Maar’, zei hij, ‘we moeten niet alleen de ambitie hebben om het beter te doen dan Rotterdam, maar ook om het beter te doen dan andere Europese steden.’

Begin juni moet uit de voorjaarsnota blijken wat het budget van het fonds is en of dit afkomstig is uit het huidige kunstplan en festivalplan.