Bezwaarbrief EPD slecht bezorgd op Uilenstede

AMSTELVEEN – 20 jan. Ruim de helft van de bewoners van de Amstelveense studentencampus Uilenstede heeft in november de brief gemist waarmee ze bezwaar konden maken tegen het opnemen van hun medische gegevens in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat blijkt uit een steekproef die Nieuw Amsterdams Peil gisteren hield onder 160 studenten.

Nieuw Amsterdams Peil ging langs bij dertien studentenhuizen. Twaalf van de dertien bezochte studentenhuizen hebben een gedeelde keuken, badkamer en toiletten. 1050 van de 3500 studentenkamers op Uilenstede zijn zo ingericht. Deze studentenwoningen hebben een huisnummer en er wonen dertien tot zestien studenten. Slechts bij twee van de dertien studentenhuizen was er voor iedere bewoner een bezwaarbrief bezorgd. Bij de andere elf studentenhuizen waren er per adres ongeveer zes brieven bezorgd. Ruim de helft van de benaderde studenten heeft de bezwaarbrief dus niet ontvangen.

De sociale controle op Uilenstede zorgde ervoor dat bewoners de brief niet over het hoofd zagen. Een studente gezondheidswetenschappen zegt: ‘Ik vond het een heel belangrijke brief. Deels door mijn studie. Iedereen moet de kans krijgen om bezwaar te maken tegen het EPD. Daarom heb ik de brief via de postvakjes verspreid.’ De ijver waarmee studenten de weinige brieven in postvakjes hebben gestopt, leidde er soms ook toe dat de brief juist niet werd opgemerkt. Er waren immers minder brieven dan postvakjes. Hidde Terpoorten, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), hekelt de slordige manier waarop studenten zijn benaderd: ‘Studenten verhuizen vaak. Post raakt dan sneller kwijt, helemaal als deze niet persoonlijk is geadresseerd.’

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de invoering van het EPD. In november kregen alle Nederlandse huishoudens een brief waarmee ze op voorhand bezwaar konden maken tegen de registratie van hun gegevens in het EPD. Dat kon tot 15 december. Medio december hadden 330.000 mensen bezwaar gemaakt. De bezwaarbrief was geadresseerd aan ‘de bewoners van dit adres’, waardoor hij gemakkelijk voor reclame was aan te zien.

De afgelopen maanden waarschuwden artsen en ict-experts dat het EPD niet veilig zou zijn. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) wil het EPD toch eind dit jaar invoeren. De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie steunen hem vooralsnog. Oppositiepartijen SP, PVV en VVD willen eerst meer zekerheid over de veiligheid van het systeem.