Brinkman: EPD-weigeraars mogen dokters niet aanklagen

AMSTERDAM – 28 jan. Elco Brinkman, voorzitter van het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) vindt dat de 330.000 weigeraars van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) dokters die fouten maken niet mogen aanklagen. ‘Als u niet mee wilt doen: prima. Maar dan moet u ook bij het kruisje tekenen dat als de dokter een fout maakt, u hem niet kunt sue-en.’

Dat zei hij gisteravond tijdens een debat over privacy in De Rode Hoed in Amsterdam. Volgens Brinkman komt een groot deel van de 330.000 weigeringen voort uit slechte voorlichting en onbegrip bij de burger. Daarom moet het EPD duidelijker worden uitgelegd. Wie dan alsnog weigert te worden opgenomen in de landelijke databank, verspeelt zijn recht artsen verantwoordelijk te houden voor fouten die mogelijk met het EPD te voorkomen waren.

Nictiz heeft de landelijke basis ICT-infrastructuur van het EPD ontworpen en werkt bij de invoering van het patiëntendossier nauw samen met het Ministerie van Volksgezondheid. Het EPD zou per 1 september worden ingevoerd, maar de Tweede Kamer vroeg vorige week uitstel aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA). Brinkmans opmerking is geen onderdeel van het EPD-wetsvoorstel.