Amsterdam Rauw: Rapper Bangbang kickbokst voor Bangladesh

Amsterdam Rauw: een serie over wakker Amsterdam. Op zoek naar eigenzinnigheid waar de betutteling geen grip op krijgt. Vandaag de volgetatoeerde rapper BangBang, die kickboksend geld inzamelt voor Bangladesh.

AMSTERDAM – 26 jan. De rapper BangBang trapt met hooggeheven been in de buik van de kickbokser Shannon Gomes. Die stompt meteen terug, maar kan niet op tegen de harde klappen waarmee BangBang hem in de rand van de boksring jaagt. De kickbokswedstrijd is tien seconden bezig. De toeschouwers in discotheek Escape juichen en maken wilde armgebaren.

BangBang (artiestennaam van John Reilly) is nog nooit in Bangladesh geweest. De in Amsterdam wonende Engelse rapper wilde iets doen tegen de armoede in het land nadat hij een fotoserie van fotograaf Eddy van Wessel had gezien. BangBang schreef op zijn site dat hij tegen iemand wilde kickboksen voor het goede doel. De 24-jarige amateurkickbokser Gomes hapte toe. ‘Het is het perfecte businessplan, want iedereen wil erbij zijn’, denkt BangBang, ‘Haters willen zien hoe ik elkaar geslagen word. En mijn fans willen zien hoe ik win.’

Toeschouwer Opper Baas (19) zegt dat het moeilijk is om goede waterputten in Bangladesh aan te leggen. Zijn moeder komt er vandaan. ‘Er zit daar veel gif in de grond, dus een gewone pomp aanleggen heeft geen zin. Maar ik heb er vertrouwen in dat het geld goed terechtkomt, want BangBang is een rapper met inhoud.’

Afgelopen vrijdag kwam BangBangs solo-cd op de markt: Fuck Suicide, I’m Staying. Tijdens de boksavond in de Escape rept niemand met een woord over de plaat. Vanaf 2007 maakte BangBang twee cd’s met elektro-hiphop-producer Kubus. Behalve rapper is BangBang eigenaar van de Amsterdamse cd-winkel Dog’s Bollocks en het gelijknamige platenlabel.

De wapenfeiten uit BangBangs Londense jaren zijn minder vrolijk. Hij was drugsverslaafd, raakte zwaargewond na een steekpartij en werd gearresteerd op verdenking van doodslag. Een matpartij tegen het extreemrechtse National Front liep uit de hand, maar de rechter kon doodslag niet bewijzen. BangBangs leeftijd blijft geheim, want die wil hij onthullen in de autobiografie die hij gaat schrijven. ‘Ik ben net zo oud als Peter Pan’, zegt de rapper.

Vanaf september is BangBang dag in dag uit gaan trainen. Van alcohol, wiet en hamburgers bleef hij af. Het heeft effect: het eerst nog spekkige buikje is nu flink gespierd. De volle baard die hij normaal draagt, heeft hij afgeschoren. Alleen aan zijn tatoeages herken je de oude BangBang. Handboeien op de borstkas, vleugels op de rug. Twee grote tribals op de rechter slaap en twee traantjes op de linker wang.

In de boksring midden in de Escape smijten de twee boksers met hun energie. Gomes haalt BangBang met een lage trap neer. De rapper struikelt even en slaat er dan weer op los. Shannon pakt BangBang stevig vast en geeft hem een serie knietjes. Toch ziet BangBang kans om hem hard in het gezicht te stoten. BangBang bokst op de aanval en heeft een matige dekking. Hoewel BangBang hem telkens achteruit drukt, ziet Gomes kans om hem een keer of vijf hard in het gezicht te raken. BangBang laat de jury echter een paar klappen meer noteren.

Nadat na de derde ronde de bel klinkt, springen er vijftien vrienden van BangBang en vijf fotografen en cameramensen in de ring. De vrienden van BangBang tillen zijn armen alvast omhoog. Even later roept de jury BangBang inderdaad uit tot winnaar. ‘Maar er is eigenlijk één echte winnaar’, zegt spreekstalmeester en BNN-presentator Rotjoch, ‘En dat zijn álle mensen die geen schoon drinkwater hebben.’

Na afloop van de wedstrijd is BangBang tevreden over zijn prestatie. ‘Maar ik ben treurig over de instelling van Shannon en zijn coach’, zegt hij. ‘Ze wilden me gewoon knock-out slaan. Ik dacht dat we er gewoon een stevige kickbokspartij van zouden maken, zonder elkaar te blesseren. Dit wilde ik niet hebben, want ik heb te ernstige herinneringen aan geweld. Nu moest ik ook voluit gaan.’

‘Na afloop zei Shannon dat hij binnenkort nog een keer tegen me wilde vechten. Nou, ik heb toch van hem gewonnen? Ik laat het hierbij. Ik zal nooit meer boksen. Trouwens, ik blijf ook van de drugs en alcohol af. Ik heb nog nooit zoveel energie gehad als de laatste tijd. Ik weeg weer zoveel als toen ik 17 was.’

De opbrengt van de benefietwedstrijd komt volgens de organisatie neer op en bedrag tussen de 12.000 en 13.000 euro. Hiermee bouwt de internationale ontwikkelingsorganisatie AKVO naar schatting 25 speciale waterputten, die uit giftige grond drinkwater kunnen produceren.