Agressieve invallen door Dienst Wonen

foto: Bart CayusaAMSTERDAM – 23 jan. Wethouder Herrema (Volkshuisvesting, PvdA) wil een handhavingsprotocol opstellen om onnodige invallen bij verhuurders en expats door de ambtelijke diensten te voorkomen. Dat liet hij weten tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen woensdag waarin het short-stay beleid besproken werd. Voor verhuurders in de vrije sector komt dit voorstel eigenlijk te laat. ‘Als een stel bokito-ambtenaren boren ze al jaren gewoon je sloten kapot.’

De invallen van de Dienst Wonen zijn erop gericht om illegale verhuur te ontmaskeren. Zo stelt de gemeente Amsterdam momenteel dat verhuur in de vrije sector korter dan zes maanden tot illegale hotelactiviteiten behoren. Volgens Niels van den Berg van de Vereniging Expat Rentals, belangenbehartiger van huiseigenaren die aan expats verhuren, is er sprake van een heksenjacht op particuliere verhuurders. Bij elf van zijn huurders werd er zonder waarschuwing binnengevallen. ‘Het huisrecht van mensen wordt geschonden.’ Volgens Van Den Berg is er sprake van onrechtmatige binnentredingen. ‘Machtigingen zijn vaak niet voorzien van de correcte handtekening en ook staat er vaak een datum op van na de inval.’

Met het short-stay beleid zegt de gemeente het verhuren voor korte termijn nu mogelijk te maken. Maar volgens de VVD en particuliere verhuurders werkt de regeling vooral als beperking. Zo mogen er maar 1350 woningen voor short-stay gebruikt worden in Amsterdam. De VVD is tegen de bemoeienis van Herrema in de vrije woningsector. Het voorstel voor een handhavingsprotocol is er gekomen op initiatief van de VVD en de Kamer van Koophandel die agressieve en onnodige invallen willen voorkomen. De beslissing over het short stay beleid is drie weken uitgesteld.

Verhuurder van meerdere vrije sector appartementen in Oud-Zuid Alex van Ballegoijen is blij dat er nu eindelijk duidelijke regels komen. ‘Ik had een stel Portugese werknemers die hier aan de metro werkten en bij mij huurden. Na hun nachtdienst werden ze om tien uur ’s morgens ruw gewekt. Er stonden ineens acht ambtenaren in hun huis.’ Volgens Van Ballegoijen is geen controle op de manier van binnenvallen. ‘Zonder waarschuwing staan ze met hun boormachine voor de deur.’

‘Het is niet onze bedoeling expats weg te pesten’, zegt een voorlichter van de Dienst Wonen. ‘Als we een vermoeden hebben van illegale verhuur dan gaan de ambtenaren een kijkje nemen. Als je dat aankondigt, is het pand misschien al ontruimd.’ De Dienst Wonen is bekend met de kritiek op de handhaving van short-stay verhuur. ‘We zijn bezig om het beleid helder te krijgen.’ Op dit moment is er geen centraal handhavingsprotocol voor de invallen. ‘De uitvoering van het beleid ligt bij de stadsdelen.’