‘Sociale huurwoningen woningcorporatie illegaal verhuurd’

Tientallen sociale huurwoningen in Amsterdam van woningcorporatie Stadsherstel worden illegaal verhuurd aan toeristen en expats tegen torenhoge prijzen. Dat zegt de Vereniging Expats Rentals. Verhuurders worden hier doorgaans streng op gecontroleerd maar in het geval van Stadsherstel lijkt de gemeente een oogje toe te knijpen.

AMSTERDAM – 28 jan. In zijn kantoor staan stapels ringbandmappen uitpuilend van de documenten. ‘Als je zo’n zaak wilt aankaarten, moet je alles tot in detail bijhouden,’ zegt Niels van den Berg van Vereniging Expats Rentals. In de mappen zit volgens hem bewijs dat sociale huurwoningen van woningcorporatie Stadsherstel per nacht verhuurd worden aan toeristen en expats tegen torenhoge prijzen. Volgens Van Den Berg gaat het om appartementen van Stadsherstel die verhuurd worden aan het NH Grand hotel Krasnapolsky. Die verhuurt de kleine appartementjes weer door aan toeristen en expats voor korte tijd.

Deze manier van verhuur is illegaal omdat de gemeente stelt dat verhuren voor korter dan zes maanden tot ‘illegale hotelactiviteiten’ behoren. Particuliere verhuurders worden hier streng op gecontroleerd door de Dienst Wonen. Met het short stay-beleid wil de gemeente 1350 panden in Amsterdam toestaan verblijf voor korter dan zes maanden aan te bieden om expats een kans te geven zich in Amsterdam te vestigen. Dit nieuwe beleid wordt in februari in de gemeenteraad besproken. Zelf verhuurt Van Den Berg meerdere vrije sector panden aan expats. Stapelgek wordt hij van de Dienst Wonen die om de haverklap zijn panden binnenvallen om te checken of hij zich aan de regels houdt. Maar de panden van Stadsherstel laten ze met rust. ‘De gemeente meet met twee maten.’

Op aandringen van de Vereniging Expats Rentals kwam de gemeente in december 2008 naar buiten met een onderzoek naar de panden. Het blijkt dat vier panden met enkele tientallen appartementen van Stadsherstel anders worden gebruikt dan in het bestemmingsplan staat. Volgens de Dienst Wonen kan dit betekenen dat een woning bijvoorbeeld als hotel wordt gebruikt of als opslagplek. ‘Als het zo is dat deze panden door Krasnapolsky worden verhuurd voor minder dan zes maanden, dan is dat inderdaad een illegaal hotel’, zegt een woordvoerder van de Dienst Wonen.

Van Den Berg huurde zelf een Krasnapolsky appartement in een pand van Stadsherstel voor 200 euro per nacht gedurende vijf dagen. Het boekingsformulier laat hij zien in de uitzending van AT5 begin 2008. Op verschillende boekingswebsites voor het Krasnapolsky staat bovendien dat de appartementen voor een week kunnen worden gehuurd.

Uit het gemeente onderzoek blijkt ook dat het in vijf panden van Stadsherstel inderdaad gaat om sociale huurwoningen. Stadsherstel zegt echter dat het vrije sector woningen zijn omdat zij een andere puntentelling gebruiken dan de gemeente. Of het nou om sociale huur of de vrije sector gaat, in beide gevallen stelt de gemeente dat het verhuren korter dan zes maanden verboden is. De Vereniging Expats Rentals is al drie jaar bezig om aan te tonen dat er niet wordt gehandhaafd in de panden van Stadsherstel. ‘De gemeente is grootaandeelhouder van Stadsherstel,’ geeft Van Den Berg als mogelijke verklaring. Volgens de Dient Wonen is er een andere reden. ‘De afgelopen twee jaar is het handhaven op een laag pitje komen te staan in afwachting van het short stay-beleid.’

Peter Goutbeek van Stadsherstel zegt dat het bedrijf geen controlerende rol heeft op hoe Krasnapolsky de appartementen verhuurt. ‘Als de gemeente ons erop aan zou spreken dan zouden we een kijkje nemen, maar dat is nog niet gebeurd.’ Stadsherstel is verbaasd dat deze kwestie begin 2008 media aandacht kreeg van onder meer De Telegraaf en AT5. ‘Onze manier van verhuren is voortgekomen uit duidelijke afspraken in de jaren zeventig tussen de gemeente, Stadsherstel en Krasnapolsky. Door deze constructie konden deze vervallen panden opgelapt worden. Het is niet de bedoeling dat die afspraken nu opeens worden gewijzigd.’ In de notitie erkent de gemeente deze afspraken maar er wordt wel bij gezegd dat de panden ‘gebruikt dienen te worden voor bewoning’, dat wil zeggen voor langer dan zes maanden.

Elf maart komt het handhavingverzoek van de Vereniging Expats Rentals voor de meervoudige kamer van de Amsterdamse rechtbank. Bij de Vereniging zijn zestig verhuurders aangesloten.