Short stay-beleid internationale studenten op losse schroeven

De Huurcommissie heeft  voor het eerst een short stay-contract van een buitenlandse student getoetst. Volgens woningcorporatie DuWo is de Huurcommissie hiertoe niet bevoegd omdat short stay-contracten samengaan met beperkte huurbescherming.

AMSTERDAM – 28 jan. Aan de beperkte huur- en huurprijsbescherming die DuWo voor buitenlandse studenten hanteert komt mogelijk een einde. Aanleiding hiervoor is een huurprijstoetsing die een buitenlandse student van de Huurcommissie afgelopen zomer kreeg. Volgens de woningcorporatie had de Huurcommissie helemaal geen toetsing mogen geven door de beperkingen die een short stay-contract heeft. DuWo vindt nu de grens tussen een gewoon huurcontract en een short stay-contact onduidelijk. Reden voor de woningcorporatie om naar de kantonrechter te stappen voor opheldering.

Gijsbert Mul, directeur van het Short Stay Housing DuWo in Amsterdam, verwacht dat het huidige short stay-beleid onder druk zal komen te staan als de rechter vindt dat de internationale studenten wel de volledige huur- en huurprijsbescherming toekomt. ‘Het zou kunnen dat studenten het dan niet meer zo nauw nemen met het einde van hun huurtermijn omdat ze zich gesterkt voelen door de huurbescherming. Dat heeft dan weer tot gevolg dat wij andere buitenlandse studenten niet langer kunnen garanderen dat wij een kamer voor ze hebben als ze hier aankomen,’ aldus Mul. ‘Het zal de internationale toestroom van studenten naar Nederland geen goed doen.’

Ook zal het volgens Mul gevolgen hebben voor de financiën en administratie van DuWo. ‘Op dit moment weten studenten alleen de totale huurprijs en geven we geen specificatie. We zullen onze hele boekhouding moeten omgooien zodat studenten de huur kunnen laten beoordelen door de Huurcommissie.’ Dit geldt niet alleen voor Amsterdam, maar ook voor Den Haag en Delft, want ook daar heeft DuWo woningen voor buitenlandse studenten. ‘Als dat allemaal geregeld is, is er nog de kans dat de Huurcommissie een aantal van onze servicekosten niet erkent omdat deze niet in een gewoon huurcontract staan. Denk hierbij aan de kosten voor de volledig ingerichte kamer, de reserveringskosten en het schoonhouden van de galerijen. Er is een kans dat wij deze kosten dan niet meer op de huurder mogen verhalen.’ Dat is volgens Mul problematisch. ‘Iemand moet voor die kosten opdraaien. De onderwijsinstellingen waar we het contract voor short stay mee hebben, mogen en kunnen dat ook niet betalen. We zullen dan om de tafel moeten met onze partners zoals de UvA en de VU om tot oplossingen te komen. Op de huidige manier kunnen we dan niet meer verder. Dan is er in feite een bom gelegd onder de studentenhuisvesting voor internationale studenten.’

Tjerk Dalhuizen van Wijksteunpunt Wonen Amsterdam steunt de huurder in deze zaak. ‘De huurprijs van DuWo vinden wij echt belachelijk hoog. Die jongen betaalde voor zijn kamer op de Eerste Ringdijkstraat bijna zeshonderd euro huur, waarvan de kale huur 310 euro bedroeg. De Huurcommissie was het eens met de kale huur, maar de servicekosten lagen te hoog.’ Dalhuizen is niet te spreken over het beleid van DuWo. ‘Dat het een tijdelijk contract is, wil niet zeggen dat de studenten geen recht hebben op huurbescherming. Op deze manier sluit je mensen uit van rechtsbescherming en dat is sowieso een slechte zaak.’ Mul ziet dit anders. ‘Deze studenten uit het buitenland krijgen voorrang op Nederlandse studenten. Er worden zelfs kamers voor hen gereserveerd. Dat is bijzonder in een stad waar de woningnood zo hoog is. Dat gaat nou eenmaal gepaard met bepaalde regels en kosten.’

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volkshuisvesting (VROM), waar de Huurcommissie onder valt, is de Huurcommissie niet bevoegd om te oordelen over een huurovereenkomst van korte duur. ‘Maar kennelijk heeft de Huurcommissie in dit geval geoordeeld dat er geen sprake is van een huurovereenkomst met een aard van korte duur, waarna zij het verzoek inhoudelijk heeft beoordeeld.’ Waarom de Huurcommissie zo heeft geoordeeld is onduidelijk. Het is de eerste keer dat de Huurcommissie zich uitspreekt over een short stay-contract. Volgens de woordvoerder kijkt de Huurcommissie ‘met belangstelling uit naar het oordeel van de rechter.’

Sinds 2004 verzorgt stichting DuWo de short stay housing voor internationale studenten in Amsterdam. In 2008 woonden ruim 1500 buitenlandse studenten in een kamer van DuWo verspreid over het Science Park in Oost/Watergraafsmeer, Uilenstede, het cruiseschip aan de Stavangerweg en Echtenstein, een complex in Amsterdam-Zuidoost.

Wanneer de zaak dient is nog onbekend.