Studente Journalistiek en Media wint Nationale Scriptieprijs

AMSTERDAM – 28 jan. Maud van de Reijt wint de Nationale Scriptieprijs. De masterstudente Journalistiek en Media ontving de prijs voor haar scriptie Zestig jaar herrie om twee minuten stilte, waarmee ze in 2008 haar studie Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam voltooide.

In haar scriptie onderzoekt Van de Reijt de aanwezigheid van Duitsers op de lokale dodenherdenkingen in Nijmegen en Venray, halverwege jaren negentig. Hoewel de aanwezigheid van Duitsers op de nationale dodenherdenking nog taboe was, begonnen verschillende gemeenten in de grensstreek oorlogsslachtoffers samen met Duitsers te herdenken. Hierbij was er ook aandacht voor de slachtoffers aan Duitse zijde. Van de Reijt verklaart de opkomst van het gezamenlijk herdenken vanuit de Europese integratie en het uitsterven van de oorlogsgeneratie.

Volgens het juryrapport wint Van de Reijt omdat ze aan de hand van de herdenkingen in Nijmegen en Venray ‘aannemelijk maakt dat we zullen groeien naar één Europese herdenking’. Verder is de scriptie volgens de jury ‘uitstekend uitgediept en goed opgeschreven’.

Van de Reijt had niet verwacht dat ze zou winnen. ‘Ik was ook genomineerd voor de scriptieprijs van het Duitsland Instituut, maar daar ben ik niet eens bij de laatste vijf gekomen.’ De studente is vereerd met de prijs en blij met het daarbij behorende bedrag van drieduizend euro. ‘Dat komt zeker goed van pas bij mijn persoonlijke financiële crisis.’