Ook in hoger beroep geen celstraf voor ex-top Ahold

AMSTERDAM – 28 jan. Het Amsterdamse gerechtshof heeft de voormalige top van supermarktconcern Ahold vanmiddag in hoger beroep veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen, geldboetes en een taakstraf. Advocaat-generaal Peter Greve had onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen de bestuurders geëist.

Oud bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven werd veroordeeld tot 30.000 euro boete. Voormalig financieel directeur Michiel Meurs werd het zwaarst gestraft. Hij kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar, 100.000 euro boete en een taakstraf van 240 uur opgelegd. Het Hof noemde Meurs meerdere keren ‘de spil in deze zaak’. Mede-bestuurder Jan Andreae werd veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 50.000 euro. Oud commissaris Roland Fahlin werd opnieuw vrijgesproken. De straffen zijn aanzienlijk lager dan de straffen die in eerste aanleg door de rechtbank werden opgelegd. Dat er in deze fraudezaak geen sprake was van ‘persoonlijk gewin’, gaf daarbij voor het Hof de doorslag.

Centraal in de strafzaken stond de vraag of de Ahold-top zich door het opstellen en gebruiken van control letters schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en of de accountant is misleid door het verzwijgen van side letters. In deze control letters stond dat het concern volledige zeggenschap had over een aantal dochterondernemingen in Scandinavië en Zuid-Amerika. Een achtergehouden side letter weersprak dit. Het Hof acht bewezen dat Meurs en Andreae op de hoogte waren van de inhoud van deze brieven.

In mei 2006 veroordeelde de Amsterdamse rechtbank Van der Hoeven, Meurs en Andreae tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en geldboetes. Alle partijen gingen hiertegen in hoger beroep. De eis van het openbaar ministerie (OM) tegen Van der Hoeven luidde vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Tegen Meurs had het OM twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. Tegen Andreae zes maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk, een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 120.000 euro. Fahlin zou een voorwaardelijke straf moeten krijgen van zes maanden cel en een boete van 120.000 euro.

Van der Hoeven gaat niet tegen de uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad. De overige partijen denken hierover nog na.