Poëzie op het Waterlooplein

Wie in Nederland draagt het mooist gedichten voor? Op die vraag zal het nationaal declamatieconcours van de AVRO de komende weken een antwoord geven. In het kader van gedichtendag werd gisteren het startschot gegeven voor de wedstrijd die tot doel heeft poëzie onder de aandacht te brengen van jongeren.

AMSTERDAM, 30 jan. Toevallige voorbijgangers, kooplieden, toeristen, amateurdichters en gevorderden dragen gedichten voor op een winderig podiumpje nauwelijks groter dan een houten kist. Een vrouw van middelbare leeftijd reciteert uit eigen werk. Een stonede fransman rapt zo snel in zijn moedertaal dat we maar moeten geloven dat het gaat over ‘immigration, you know‘. Een Amerikaanse activist krijgt het voor elkaar vijf minuten lang op ‘ation’ te rijmen. Er iets mis met globalization en dat leidt tot een manifestation van frustation waardoor ik neig naar defecation. Van dat werk.

Ook in de marktkooplieden bleken dichters te schuilen. Voor de gelegenheid schreven zij met zwarte markers gedichten op grijze vellen papier en hingen die aan hun kraam. De meesten konden het niet laten hun waar aan te prijzen in hun dichterlijke uitspattingen (koop hier uw jassen/U kunt ze ook passen) of een loflied over het Waterlooplein te zingen (het is zo fiijn/om op het Waterlooplein te zijn). Een enkeling keek diep in zijn ziel en transformeerde het daar aangetroffen leed in een rijmeloos gedicht. De belastinginspecteur kwam naar ons kijken / Hij zag hoe lang wij moesten werken / hij zag hoe hard wij werkten / hij zag wat wij er aan verdienden / hij draaide zich om / en weende bitter!

Op het podiumpje draagt voorzitter van stadsdeel Centrum Els Iping het eerste stadsgedicht voor van de kersverse stadsdichter Mustafa Stitou. Stitou schreef het gedicht ter gelegenheid van zijn benoeming afgelopen woensdag tijdens het Dichtersbal. Het Dichtersbal is onderdeel van festival Weerwoord dat plaatsvindt tijdens Amsterdam Wereldboekenstad. Iping sluit af met haar favoriete gedicht, De Dapperstraat van J.C Bloem. Ze kent het uit haar hoofd. Ze woonde zelf jarenlang in de Dapperbuurt. Geef mij de grauwe, stedelijke wegen, / De’ in kaden vastgeklonken waterkant, / De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand / Door zolderramen, langs de lucht bewegen.
 
Het nationaal declamatieconcours wordt georganiseerd door de AVRO in samenwerking met Amsterdam Wereldboekenstad en Stichting Lezen. De declamaties op het Waterlooplein worden op de website gepubliceerd en dingen mee naar de hoofdprijs. Een deskundige jury met onder meer initiatiefnemer Ted van Lieshout kiest uiteindelijk de beste voordracht. Meedingen kan ook door een YouTubefilmpje in te zenden of door een gedicht op de voicemail van de AVRO in te spreken. De finale vindt plaats op 19 april.