Tim Krabbé schrijft Boekenweekgeschenk

AMSTERDAM – 4 febr. Tim Krabbé schreef voor de 74ste Boekenweek het Boekenweekgeschenk ‘Een tafel voor vlinders’. Het boek verschijnt in een oplage van 968.000 exemplaren, dat zijn er 8000 meer dan in 2008. Dit maakte de organisator, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek (CPNB), maandag bekend. Iedereen die tussen 11 en 21 maart Nederlandse boeken koopt, ontvangt het geschenk.

Het thema van de Boekenweek is ‘TJIELP TJIELP – De literaire zoo’. Het is ontleend aan het gedicht De Mus van Jan Hanlo uit 1949. De rol van het dier in de literatuur staat centraal. Het Boekenweekgeschenk zelf gaat niet over dieren, maar over een vader-zoonrelatie. Henk Kraima, directeur van CPNB: ‘Tim Krabbé is een schrijver die veel mensen aanspreekt, ook jonge mensen. Daarom is hij door ons gevraagd’. Tijdens de Boekenweek worden klassieke boeken waarin het dier een rol speelt herdrukt en zullen nieuwe boeken verschijnen.

Bioloog Midas Dekkers schreef het Boekenweekessay. Het heet ‘Piep. Een kleine biologie der letteren’. Er zijn 95.000 exemplaren van gedrukt. Het is vanaf 11 maart te krijgen in de Nederlandse boekhandels, voor 2,50 euro. Dekkers betoogt dat mensen pas tot zelfkennis komen als ze over dieren lezen. Kraima: ‘Toen we wisten dat de Boekenweek over dieren zou gaan, stond meteen vast dat we Midas Dekkers zouden vragen voor het essay. Het dier biedt een interessante visie op de literatuur en Dekkers heeft daar een duidelijke mening over’.

De Boekenweek opent op dinsdagavond 10 maart met het ‘Uitgelaten Boekenbal’ in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het bal is alleen toegankelijk voor genodigden. Tijdens de Boekenweek zullen in veertien dierentuinen activiteiten worden georganiseerd op gebied van literatuur. Op 15 maart rijdt tussen Haarlem en Utrecht Centraal een schaaktrein. Tim Krabbé zal potjes ‘snelschaken’ met passagiers. Deze dag kan gratis gereisd worden met de trein (tweede klasse), op vertoon van het Boekenweekgeschenk. In verschillende steden worden verder literaire festivals georganiseerd, waaronder Nijmegen, Zoetermeer en Oldenzaal.