Als een kat in nood is

AMSTERDAM, 4 febr. Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) klopte maandag voor een nieuw onderkomen aan bij krakerscafé Molli in de Van Ostadestraat. Sinds 1 februari is de stichting officieel dakloos. Meerdere gesprekken met de gemeente en de Stadsloods van de Dienst Ruimtelijke Ordening leverden niets op.

En dat is ‘bizar’ volgens bestuursvoorzitter Marlijn Sonne. ‘We krijgen jaarlijks een subsidie van 70 duizend euro van de gemeente, maar ze helpen ons niet aan een dak boven ons hoofd. Alles wat we nodig hebben is 120 vierkante meter en stromend water. En er staat zo veel leeg in de stad.’ De stichting die maandelijks honderd zieke zwerfkatten vangt is ten einde raad. ‘De ruimtes die we aangeboden krijgen kosten meer dan duizend euro per maand. Dat is meer dan twee keer ons budget.’ De behandeling van een zieke kat kost al gauw vijftig euro. Met gemiddeld honderd katten per maand, gaat onze subsidie grotendeels naar de dierenklinieken.

De kattenvanger is op non-actief gesteld tot er weer een nieuwe ruimte voor de stichting is. En dat terwijl er volgens Sonne juist een toename is van het aantal meldingen van zieke zwerfkatten. ‘Mensen hebben door de kredietcrisis geen geld over voor een bezoek aan een dierenkliniek. Ze zetten het zieke beest gewoon op straat.’ Amsterdam telt op dit moment twintigduizend zwerfkatten, schat Sonne.

De krakers van Molli kondigden aan hun uiterste best te doen voor de zwerfkatten. Iedere maandagavond hebben zij een kraakspreekuur waar zij hulp bieden bij het voorbereiden van een kraak. Ze houden een adressenlijst bij van leeg staande panden en geven juridische en praktische tips. Voor poezen hebben ze nooit eerder onderdak gezocht.