Tennisclubs Zuidas zonder eigen locatie

tennisTennistopclub Popeye Gold Star moet op 1 april zijn verdwenen van de Zuidas. Dat is sneller dan gepland. Bovendien mag de club op de nieuwe locatie in Slotervaart nog niet bouwen.

AMSTERDAM, 20 feb. – De drie clubs op tennispark Gold Star aan de Gustav Mahlerlaan op de Amsterdamse Zuidas moeten voor 1 april van het complex zijn vertrokken. Exploitant Pellikaan mag voor de clubs Popeye Gold Star en Smashing Pink op de beoogde nieuwe locatie in Slotervaart nog niet bouwen, omdat fitnessbedrijf HealthCity bezwaar maakt tegen de bouwvergunning. De tennissers zijn gedwongen tijdelijk te verhuizen naar het Amstelpark in het Amsterdamse Bos.

Tennisclub Smashing Pink is de grootste homotennisvereniging van Europa. Popeye Gold Star is veertien keer landskampioen geweest. De laatste keer was in 2006. NWTL/DD is een fusieproduct van twee verenigingen: Niet Winnen Toch Lol en Donald Duck. En dan is er ook de tennisschool van Popeye Gold Star, die topspelers als Richard Krajicek, Brenda Schultz en Kristie Boogert heeft opgeleid. Volgens parkmanager Frans Poel spelen er nu jaarlijks 10.000 mensen op het 2,7 hectare grote park.

De grond van sportpark Gold Star was tot 1997 eigendom van Rob Spaan, die nu nog voorzitter van de toptennistak van Popeye Gold Star is. Spaan verkocht de grond aan de projectontwikkelaar Maarsen Groep, op voorwaarde dat het bedrijf op termijn een nieuwe locatie zou aanwijzen voor de op het park gevestigde tennisclubs. De nieuwe locatie bleef uit. De exploitant van het park, Pellikaan, plande in de tussentijd de bouw van een nieuw sportcomplex in Slotervaart op de locatie van het oude sportcomplex Riekerhaven. In dit nieuwe complex moeten 35 tennisbanen komen, eentje meer dan in sportpark Goldstar. Pellikaan wil verder sauna’s, een kinderclub, een grote fitnessruimte, squashbanen en een multifunctionele sporthal aanleggen op het terrein.

De grond van Riekerhaven is bouwrijp, maar vanwege een rechtszaak wordt er nog niet gebouwd. In de laatste week voordat de eerste steen gelegd zou worden maakte sportschoolketen Health City bezwaar. De keten klopte aan bij de gemeente omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. De bezwaarcommissie van de gemeente gaf Health City ongelijk. Health City is nu naar de rechter gestapt. De zaak wordt in juni behandeld.

Afgelopen december meldde eigenaar Maarsen dat de gemeente plotseling dat de clubs het park voor 1 januari moesten verlaten. Met pijn en moeite kregen de tennissers het voor elkaar dat de gemeente de deadline drie maanden verschoof tot 1 april, de seizoensstart. Met de nieuwe seizoensstart in aantocht moesten de tennisclubs wel eieren voor hun geld kiezen. De tennissers kunnen alleen maar gissen naar de plotselinge haast die zich in december bij de gemeente aandiende. De gemeente heeft nog geen bouwplannen op het terrein bekendgemaakt.

De heer Donkervoort (66) raakt zijn betaalde baan achter de bar kwijt. ‘Ik ben niet sentimenteel, maar het is toch jammer. Ik heb hier veertig jaar van mijn leven veel tijd doorgebracht. Op 31 maart trek ik als laatste het hek dicht.’ De clubs moeten het park leeg achterlaten. De tenniswinkel op sportpark Goldstar is al grotendeels leeggeruimd. Alle kleding is al weg, maar een enkel racket hangt er nog.

Poel is dankbaar dat sportpark Amstelpark vanaf 1 april banen verhuurt aan Popeye Goldstar en Smashing Pink. ‘Dat is sportief, want Sportpark en Popeye Goldstar zijn concurrenten van elkaar in de eredivisie.’ NWTL/DD, een club met 200 leden, is nog op zoek naar tennisbanen in Amsterdam.

De selectiespelers van hoofdcoach Raymond Knaap van de Popeye Goldstar-tennisschool ondervinden weinig hinder van de tijdelijke verhuizing naar het Amstelpark. Voor hen zullen er nog steeds genoeg banen beschikbaar zijn. Voor minder fanatieke tennissers ligt dat anders. Knaap: ‘Als alle recreanten zouden meegaan naar het Amstelpark, dan moeten we soms nee gaan verkopen. Vooral in de winter zullen we het merken. Het aantal binnenbanen is krap.’ Parkmanager Frans Poel raadt mensen die nu op het Gold Star-park spelen en geen lid zijn van de clubs, om lid te worden van Popeye Gold Star. Volgens hem vergroot dat de kans om op het Amstel Park te kunnen spelen.