Gratis mutsen op het Spui

Amsterdam – Ook zonder geld kun je leuke dingen doen voor anderen. Collectief  ‘Mutsen voor Mensen’ verzamelde 257 zelfgebreide mutsen en deelt deze morgenmiddag vanaf èèn uur gratis uit op het Spui in Amsterdam.

“Je hoeft geen geld aan Afrika te geven of lid te worden van het WNF om iets te betekenen voor anderen,” aldus initiatiefnemer Myra Beckers.

De kunstacademiestudente begon vorige herfst voor zichzelf aan het breien van een muts en was verbaasd dat ze dat “zomaar zelf kon”. Toen ontstond het idee om voor vreemden mutsen te breien. Dames van de bejaardentehuizen De Gooier en het Kastanjehof  te Amsterdam breiden de helft van de mutsen. Ook de breikring verbonden aan het American Book Center, ‘Idle Hands’, werd ingeschakeld. Beckers breide zelf ook steeds mee.

De wol verkregen de breisters gratis van particulieren; zo kwam een gedeelte uit de erfenis van een overleden oma, een deel van een breisite en verzamelde een enthousiaste dame uit Limburg wol uit de regio.

Myra Beckers “staat zelf ook te kijken” van het enthousiasme van de breiende vrijwilligers en schenkers. Sommige mensen reageren volgens haar ook sceptisch. ‘Die vinden het zweverig of denken dat het toch om geld gaat.’ De vrijwilligers staan morgen op het Spui totdat de mutsen op zijn. De afnemers kunnen dan een schriftelijk bedankje aan de maker van de muts sturen.

Voor een lief stop-motion filmpje met gemutste poppetjes: www.mutsenvoormensen.nl