Geen gezag over cultuursubsidie in Stadsdeel Oost

foto: CharlesFres, flickr.com
foto: CharlesFres, flickr.com

Amsterdam, 14 jan – Het Amsterdamse stadsdeel Oost moet criteria opstellen voor het subsidiëren van culturele instellingen.  Dat zeiden kunstenaars uit Oost gisteren tijdens het ‘groot cultureel overleg Oost’ in het CBK gebouw. Op dit overleg kwamen ongeveer honderd kunstenaars bijeen.

“De post ‘culturele voorzieningen’ heeft het meeste geld en de minste regels van alle subsidieregelingen”, zegt Jeroen van Spijk (D66), portefeuillehouder Kunst en Cultuur in Oost. Uit deze post wordt jaarlijks ongeveer 235.000 euro over dezelfde culturele instellingen verdeeld, zoals het Badhuis Theater en Stichting PodiumPartners. Criteria voor het toekennen zijn er niet.

De voormalige stadsdelen Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg, die in mei 2010  zijn gefuseerd tot het huidige stadsdeel Oost, hadden geen heldere criteria voor het toekennen van deze kunstsubsidie. Zo gaf  Oost-Watergraafsmeer gaf al jaren aan dezelfde culturele instellingen zonder dat duidelijk was waarom.  Zeeburg gaf alleen incidentele subsidies.

Tijdens een discussie besloten kunstenaars en medewerkers van culturele instellingen in Oost dat er criteria moeten komen. Een daarvan  zou kunnen zijn dat de kunst gemaakt is door kunstenaars uit Oost.

De cultuurmakelaars en ambtenaren  gaan de bevindingen van de kunstenaars zo veel mogelijk meenemen in een subsidievoorstel. Voor eind maart moet dat af zijn, zegt een woordvoerder van het stadsdeel. Dit was de tweede keer dat Oost een groot cultureel overleg organiseerde.