Nederlandse kunstenaars tekenen met licht

Opkomende kunstenaars tonen zaterdagavond in Canvas hun projecten aan feestgangers en potentiële grote klanten. Eén van de jonge talenten is Jan Willem Campmans, die met zijn kunstgroep Light Therapy mensen beschildert met licht. “Wij zijn de enige in Nederland die dit doen, en we worden steeds professioneler.”

Light Therapy 1
Lichtsilhouet van Light Therapy. Foto: Jan Willem Campmans

Amsterdam, 14 jan – Campmans (29) zit op een bruine, ribfluwelen bank in zijn atelier in Utrecht. Hij draagt een grijze muts en in zijn nek hangt een geruite capuchon. Zijn werktafel staat vol halfvolle verfpotten en kwasten in glaasjes water. In de hoek pruttelt een pot ouderwetse filterkoffie. Schilderijen in houten lijsten staan rijen dik tegen de muur.

Mens als een kleurplaat

“Het is heel nieuw wat we doen”, vertelt Campmans. Hij haalt een Macbook tevoorschijn om foto’s van zijn lichtprojecten te laten zien. Er staan abstracte silhouetten van mensen op in allerlei felle kleuren. ‘Om dit te maken staan mensen drie minuten stil voor een muur terwijl ik ze met licht uit een beamer inkleur. Campmans wijst op een klein apparaatje, een tekentablet. Als je er met een speciale pen op tekent, verschijnen er lijnen op een computerscherm. Dit apparaat sluit Campmans aan op de beamer. Zo bepaalt hij waar en in welke kleur er licht op de muur schijnt. “We gebruiken mensen als een kleurplaat, zo moet je het eigenlijk zien.”

Hij start een filmpje. Er staat een meisje rustig voor een muur. Met een dikke lijn wordt haar gezicht voorzichtig ingekleurd, zoals je dat ook kunt doen in het computerprogramma Paint met een zogenoemde kwast. Langzaam verschijnt er een lichtgevend silhouet op haar lichaam. Als ze wegloopt, blijft het silhouet staan. Campmans maakt deze lichtsilhouetten ook van feestgangers in clubs. “Ik maak er een foto van en die krijgen mensen mee naar huis.”

Van fine art naar Light Therapy

Deze zomer hield Campmans met zijn collega Sasa Ostoja een lichtshow op het Oerol festival op Terschelling. Ze gebruikten niet alleen mensen, maar ook duinen en bossen. “We waren eigenlijk een beetje aan het experimenteren, door bijvoorbeeld een bunker in te kleuren. Totdat we op een gegeven moment opnieuw begonnen en applaus achter ons hoorden. Bleken er 250 mensen te kijken. Toeschouwers waren enthousiast en namen allerlei rare poses aan als ze zelf werden ingekleurd. Ze gingen bijvoorbeeld op hun handen staan. Maar dat moesten ze dan wel drie minuten volhouden, die tijd heb je nodig om in te kleuren. Zo werd het echt een spel. Op een gegeven moment werden we benaderd door een regisseuse van de Efteling, daar gaan we nu ook optreden.”

Campmans studeerde 2,5 jaar geleden af aan de Hogeschool Kunsten in Utrecht in de richting Fine Art. Hij geeft kunstles op basisscholen en maakt schilderijen. Het idee van lichttekenen ontstond tijdens zijn afstuderen. Samen met twee studiegenoten, Sasa Ostoja en Bram Boogaard werkt hij er nu mee verder. Ze kozen de naam Light Therapy, maar met therapie heeft hun kunst niets te maken. “Dat was een grapje, we zijn heel vrijblijvend begonnen eigenlijk. Maar het gaat al hard en we worden steeds professioneler. Ik denk dat we over een half jaar wel behoorlijk kunnen leven van kunst maken. Wat wij doen gebeurt ook heel weinig. Ik heb alleen van een jongen in Australië gehoord die met iets soortgelijks bezig is.”

Met lichtkunst valt wel geld te verdienen

“Het leuke aan lichttekenen vind ik de interactiviteit”, legt Campmans uit. Met een schroevendraaier roert hij twee klontjes suiker door zijn koffie. “Je nodigt mensen uit om deel te nemen aan het artistieke proces door ze tot onderwerp te maken. Zo’n dialoog met je publiek leidt vaak tot nieuwe inzichten. Ik denk dat de tijd voorbij is van de kunstenaar die op een eiland zijn werk schept terwijl de rest staat te kijken. Je moet kunst nu meer als markt zien en je publiek opzoeken. Dan kun je er denk ik goed je geld mee verdienen.” Dat Light Therapy misschien vooral entertainment is, vindt Campmans niet erg. “Het komt toch voort uit de klassieke kunst. Net als bij schilderen staat er iemand model, en daar maken we een geabstraheerde versie van. Binnenkort willen we misschien oude schilderijen met licht gaan inkleuren.”

In Amsterdam hebben de jongens ook plannen. “Onze productiebegeleider probeert te regelen dat we het Amsterdamse Bos kunnen inkleuren. Als die bomen gaan waaien wordt dat echt magisch.” Aankomende zaterdagavond is Light Therapy te zien in Canvas. “Daar gaan we ook mensen inkleuren. Hoe het precies zal gaan weet ik nog niet. Het is een beetje voor de lol, maar er komen wel mensen kijken van organisaties die dit eventueel interessant zouden vinden voor grote evenementen. We laten zo dus ook een visitekaartje achter.”

Light Therapy is zaterdagavond vanaf 22.00 te zien bij Vers Vermaak in Canvas