Informatie van Amsterdamse diensten voor commerciele apps

foto: NAP nieuws
foto: NAP nieuws

Amsterdam, 9 feb. – Amsterdam gaat informatie uit gemeentelijke diensten toegankelijk maken voor commercieel gebruik. 16 februari start de wedstrijd Apps for Amsterdam, een proef om gemeentelijke gegevens zichtbaar te maken in applicaties die Amsterdammers op hun telefoon of internet kunnen gebruiken.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de gemeente Amsterdam, Hack de Overheid en de Waag Society. Op dit moment wordt nog met vijftien diensten onderhandeld over het leveren van informatie. Diensten die in ieder geval informatie geven zijn onder andere Milieu en Bouwtoezicht en  Infrastructuur, Verkeer en Vervoer. De dienst Milieu en Bouwtoezicht levert bijvoorbeeld gegevens over bodemvervuiling. Deelnemers zouden daarmee een app kunnen maken die de bodemvervuiling in de buurt zichtbaar maakt.

Het uitgangspunt van de organisatoren  is om zoveel mogelijk data overzichtelijk  openbaar te maken voor burgers. Informatie is nu gedeeltelijk beschikbaar of is verspreid over verschillende plekken. Informatie staat bijvoorbeeld op de website van de gemeente of is alleen op aanvraag beschikbaar. Informatie die geen privacy schendt of gevaar is voor de staatsveiligheid kan voor de wedstrijd gebruikt worden. “Alles wat onder de Wet Openbaarheid van Bestuur valt moet openbaar worden”, zegt Roeland Rengelink (PVDA) van stadsdeel centrum.

“Dat is handig voor de gemeente, want die hoeft niet te betalen voor het aanbieden van de apps”, zegt Albert Meijer, docent bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht. Ook is het project volgens Eva James van de Waag Society goed voor de economie. De deelnemers mogen een manier bedenken om geld te verdienen met hun app, bijvoorbeeld door gebruikers te laten betalen. “En bedrijven zoals TomTom of Layar mogen ook meedoen.”

Voor een transparantere gemeente is het vrijgeven van deze data volgens bestuursadviseur van Het Expertise Centrum Marcel Thaens nog niet genoeg. “Een bodemvervuiling van 10 zegt niets zonder informatie over de context. Als burgers de gemeente willen controleren moeten ze ook de berekeningen zien waarop de gemeente beleid baseert.” In Engeland en Amerika wordt die informatie meegestuurd.

De diensten geven de data voor deze proef eenmalig vrij. De organisatoren hopen daarna op een vervolgproject waarin diensten samenwerken met app-beheerders om informatie actueel te houden. Vorige week is in de gemeenteraad een voorstel ingediend om vanaf 2012  data beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van applicaties. Eind april wordt hierover gesproken in de raad.

Deelnemers van de wedstrijd kunnen tussen de 2500 en 5000 euro winnen. Dit geld komt vooral vanuit Economische Zaken. Stadsdeel centrum geeft 10,000 euro uit aan de wedstrijd. Verdere details over het prijzengeld zijn nog niet bekend.