Amsterdam door de ogen van een buitenlandse correspondent: Rusland

Sophia Kornienko2Wat voor beeld hebben buitenlanders van Amsterdam? NAP vroeg het aan diegenen die dat beeld mede bepalen: buitenlandse correspondenten in Nederland.

Amsterdam, 15 feb – Sophia Kornienko (31) is correspondent voor Radio Free Europe. Het is een van de weinige zenders in Rusland die niet onder druk staat van de Russische staat, omdat het gefinancierd wordt door de Verenigde Staten. Ze komt uit Sint Petersburg, is 6,5 jaar in Nederland en woont samen met haar man en kind  in Amsterdam-West.

Wat bericht u zoal over Amsterdam?

“Laatst had ik een interview met de Amsterdamse wetenschapper Meindert Fennema over zijn boek over Wilders.”

Waarom is dat interessant voor mensen in Rusland?

“Fennema maakt een interessante vergelijking tussen agressieve bewegingen binnen de islam van nu en de communistische beweging van vroeger. Ze ageren beiden tegen westerse waarden en willen een moreel gezien schonere plek creëren. Dat is voor Russen interessanter dan de Nederlandse politiek.”

Welk imago heeft Amsterdam in Rusland?

“Er heerst nog steeds een stereotypisch beeld van drugs en prostitutie. Veel Russen gaan met goedkope busreizen een halve dag naar Amsterdam. Natuurlijk worden ze meteen naar de Rosse buurt gebracht. Hun herinnering aan Amsterdam is dan dat het vies en gevaarlijk is. Het zijn hardnekkige vooroordelen. Ik maakte vroeger meer kunstzinnige radio. Dan dachten luisteraars in Rusland meteen dat ik drugs gebruikt had.”

Probeert u het stereotype imago te ontkrachten met uw werk?

“Ik schrijf heel vaak over homo’s omdat het gebrek aan homorechten een van de grootste problemen in Rusland is. Ik wil graag een normaal beeld tonen. Hoe homo’s kinderen adopteren, trouwen en gewoon een normaal gezin hebben. Dat ze niet alleen maar in nachtclubs hangen. Daarop krijg ik dan het commentaar: jammer voor jou dat er in Nederland geen normale mannen meer over zijn.”

Wat is uw eigen beeld van Amsterdam?

“De architectuur is hier vriendelijker dan in Rusland met veel kleine gebouwen en grote ramen. Amsterdam koestert oude dingen en als ze er gebruikt uit zien is dat juist een pluspunt. Russen vinden het shabby, ze vragen: waarom doe je er niet wat gouden verf over? Zoals ze in Rusland geen respect hebben voor mensenlevens, hebben ze ook geen respect voor oude bouwstenen.

Iedere dag dat ik buiten kom is er hier wat interessants om te observeren. In Rusland vermijden mensen die elkaar niet kennen elkaar omdat dat als onveilig wordt gezien. Door het persoonlijk contact voelt het alsof hier meer mensen om mij heen zijn dan in de grote stad Sint Petersburg.”

En wat vindt u van Amsterdammers?

“Amsterdammers boeit het niet als er iemand gekleed als een astronaut over straat loopt. De politie houdt hem niet aan en hij wordt gewoon geholpen in winkels, clubs en restaurants. Maar als je er echt bij wilt horen binnen een kleine kring van familie of werk, dan zijn de regels over hoe je jezelf moet kleden en gedragen veel strenger. Dan moet je echt in het hokje passen anders blijf je een buitenstaander.  Dat laatste is ook geen drama, dat vinden ze in Amsterdam heel charmant, maar je voelt je dan toch af en toe niet begrepen.”

Enhanced by Zemanta