Verdeeldheid in college om Robin Hoodtaks

AMSTERDAM, 18 januari – De uitspraken die wethouder Lodewijk Asscher (Financiën, PvdA) deed over invoering van een Financiële Transactietaks (FTT), een belasting op financiële transacties, waren niet uit naam van het college. Dat laat hij vandaag weten. In Het Parool zei Asscher vorige week dat hij voorstander is van een zogenoemde Robin Hoodtaks. Er ontstond verwarring toen wethouder Eric Wiebes (Verkeer en Vervoer, VVD) gisteren in dezelfde krant liet weten tegen deze extra belasting te zijn.

Het Amsterdamse stadhuis. Bron: Iijjccoo via wikipedia.nl
Het Amsterdamse stadhuis. Bron: Iijjccoo via wikipedia.nl

Tijdens de vergadering van de Commissie Financiën die vandaag plaatsvond, zei Asscher dat het duidelijker had moeten zijn dat hij de uitspraken in Het Parool niet deed namens het stadsbestuur. Wiebes noemde de Robin Hoodtaks gisteren “een ramp voor de stad”. Marijke Shahsavari-Jansen (fractievoorzitter CDA): “Het is storend dat het college verschillende geluiden laat horen.”

Asscher sprak “voor zijn beurt” door zich voorstander te tonen van een transactiebelasting van 0,1 procent bij aandelenhandel en 0,01 procent op handel in opties. Dat zeggen oppositiepartijen D66 en CDA, die Asscher vandaag vragen stelden over de transactietaks. Over de Robin Hoodtaks wordt momenteel op Europees niveau gesproken. Sebastiaan Capel (D66): “Asscher heeft hier helemaal niets mee te maken.” Capel vindt zijn uitspraken een voorbeeld van “slecht bestuur”.   

Shahsavari-Jansen benadrukt dat het stadsbestuur verdeeldheid laat zien. “Het college zou met één mond moeten spreken.” CDA en D66 vragen morgen aan wethouder Carolien Gehrels (PvdA, Economische Zaken) waarom het college zich mengt in de discussie rond de Robin Hoodtaks en wat de taks zou betekenen voor de Amsterdamse economie. “Asscher had zich niet in de discussie moeten mengen. Nu het daarvoor te laat is, willen we graag weten wat het standpunt van het college is,” aldus Capel.

Zowel Capel als Shahsavari-Jansen denkt dat Asscher zich politiek wil profileren. “Asscher spreekt als PvdA’er, niet als wethouder,” vindt Capel. “De verantwoordelijk wethouder is Gehrels, van Economische Zaken. Hier heeft ook Wiebes niets mee te maken.” Shahsavari-Jansen: “Asscher zegt dit omdat hij Job Cohen een handje mag helpen.” Cohen is een voorstander van belasting op financiële transacties.