Meesterwerken Van Gogh en Rembrandt ontrafeld

AMSTERDAM, 25 januari – De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt 3,6 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar conservatie en restauratie van enkele wereldberoemde kunstwerken. Via het programma Science4Arts financiert NWO zes projecten. Wetenschappers, musea en conservatoren gaan samenwerken om onder meer werken van Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn nader te bestuderen. Dit bevestigt een woordvoerder van NWO tegenover NAP Nieuws.

Zelfportret met Verbonden Oor van Vincent van Gogh. Foto: Creative Commons
Zelfportret met Verbonden Oor van Vincent van Gogh. Foto: Creative Commons

Het doel van het programma is om veranderingen in kunstwerken in kaart te brengen en op die manier de werken te “ontrafelen”. Zowel de chemische en fysieke eigenschappen van een werk, als de betekenis en inhoud van het object zelf worden onderzocht. In de praktijk betekent dit dat de kunstwerken worden ontleed, bijvoorbeeld bij het onderzoek van professor Eric Postma van de Universiteit van Tilburg. Hij wil de oorspronkelijke kleuren van de schilderijen van Vincent van Gogh achterhalen. Postma wil daarbij ook de vraag beantwoorden of mensen de werken eigenlijk nog wel mooi vinden in de originele kleur

Ook professor Joris Dik van de TU Delft werkt aan een project. Hij gaat het werk van Rembrandt van Rijn onder de loep leggen. De bedoeling is dat Dik door de verflagen van diens schilderijen “heen kijkt” om erachter te komen wat er allemaal onder het oppervlak schuilgaat. Dik gebruikt nieuwe technieken, waaronder de deeltjesversneller Synchrotron Soleil, waarmee het mogelijk is om alle gebruikte materialen te herkennen en te zien hoe ze werden gebruikt. Zo is te achterhalen hoe een schilderij is veranderd in de loop der eeuwen, en waarom.

Om welke werken het precies gaat is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum meewerken aan de  projecten. De Amsterdamse musea leveren tevens een financiële bijdrage. NWO is een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. Ze hebben jaarlijks een budget van ruim 500 miljoen euro.