Laurens Verhagen hoofdredacteur websites De Persgroep

Laurens VerhagenAMSTERDAM, 08 februari. – Laurens Verhagen is de nieuwe hoofdredacteur van een aantal nieuwssites van De Persgroep. Het gaat om de sites van de Nederlandse kranten Trouw, Het Parool en de Volkskrant en de Belgische krant De Morgen. Verhagen begint 1 april met zijn nieuwe baan. Dat maakte De Persgroep dinsdag bekend.

Laurens Verhagen was tot eind vorig jaar hoofdredacteur van de populaire nieuwssite Nu.nl. Hij stapte in november per direct op wegens een conflict met uitgever Sanoma Media. De twee partijen konden het niet eens worden over het te voeren beleid. Verhagen was zes jaar hoofdredacteur van Nu.nl.

Mediadeskundige Piet Bakker, lector aan de Hogeschool van Utrecht, is niet verrast door de benoeming van Verhagen tot hoofdredacteur bij De Persgroep. Volgens hem heeft Verhagen in het verleden aangegeven te weten hoe je een succesvolle nieuwssite moet leiden. “Nu.nl heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de belangrijkste nieuwssites van het land en dat is voor een groot deel te danken aan Verhagen. Hij heeft uitgesproken ideeën over nieuws en weet hoe je die ideeën naar de praktijk kunt vertalen. Nu.nl is meer dan het overnemen van ANP berichten. Daar zou je geen hoofdredacteur voor nodig hebben.”

Volgens Bakker is het wel verrassend dat de Persgroep heeft gekozen voor een nieuwe hoofdredacteur en niet voor een directeur. “De keuze lijkt te impliceren dat De Persgroep een echte inhoudelijke koers voor de krantenwebsites wil ontwikkelen. Nu is het nog zo dat veel van die nieuwssites op elkaar lijken, maar met de komst van Verhagen verwacht ik dat hij sturing kan gaan geven en de sites meer van elkaar kan laten onderscheiden”.

Bakker vindt dat de benoeming van Verhagen past in een trend waarin de websites van de kranten steeds meer worden losgekoppeld van de papieren kranten. “Er is vijftien jaar geëxperimenteerd om de papieren krant op goede wijze naar het internet te vertalen, maar dat is niet gelukt. Nu zie je dat websites steeds meer op zichzelf komen te staan met eigen redacties, iets dat niet negatief uitpakt voor de bezoekersaantallen. Het is nu aan Verhagen om de samenwerking met de krant te intensiveren en ervoor te zorgen dat de websites nog meer het gevoel van de papieren krant uitstralen dan nu het geval is.”

Algemeen directeur van De Persgroep Digital Patrick van Wayaenberg laat in een verklaring weten blij te zijn met de benoeming van Verhagen. Volgens hem is het belangrijke stap voor de Persgroep om de krantensites tot de grootste nieuwssites van het land te ontwikkelen. Naast de benoeming van Verhagen als hoofdredacteur van de zogenoemde ‘quality websites’, maakte De Persgroep ook bekend dat Mick van Loon hoofdredacteur wordt van de ‘populair newsites’. Hiertoe behoren onder andere AD.nl en de Belgische krant Het Laatste Nieuws.