'Minder telefoons gestolen in Amsterdamse nachtclubs'

De afgelopen weken zijn er aanzienlijk minder smartphones gestolen in het Amsterdamse nachtleven. Dat zeggen Club Air, Paradiso, Sugar Factory en Studio 80.

In Club Air was er van september tot december een piek in het aantal gestolen telefoons, zegt woordvoerder Pauline Goedhard. “Op sommige avonden waren er excessief veel telefoons weg. Maar sinds begin december is het opgehouden.” Ook Jeanine Albronda van Paradiso en Tessa Nijdam van Studio 80 geven aan veel minder last te hebben. In Paradiso is het al twee maanden rustig: “We hebben een keer een groep mensen aangehouden en sindsdien gebeurt het niet meer.”

Paco Voorhans, eigenaar van beveiligingsbedrijf ’t Kollektief, bevestigt die trend. Zijn bedrijf regelt de beveiliging voor dertig Amsterdamse festivals en clubs zoals de Melkweg en Sugar Factory. “Afgelopen zomer merkten we dat er heel veel gerold werd. Toen hebben we maatregelen getroffen: bezoekers informeren, actiever zijn bij het deurbeleid. We wisselen ook informatie over daders uit met concurrerende clubs. Sinds enkele weken zien we duidelijk dat die maatregelen werken.”

In 2012 is er 30 procent meer gerold, zo maakte de politie Amsterdam vorige week bekend. Het zakkenrollen verschuift zich steeds meer naar uitgaansgelegenheden. Vooral iPhones zijn een populaire buit. Er werden dit jaar 8196 producten van Apple gestolen, waarvan 5303 telefoons. In 2011 waren dat er 231.

De diefstal is met name het werk van bendes, denken nachtclubs. Trouw, Sugar Factory, Chigago Social Club en Studio 80 deelden in december een gezamenlijke waarschuwing op Facebook voor deze “bende die uit is op smartphones van bezoekers van clubs en grote evenementen”. Goedhard van Club Air: “We hadden het idee dat de dieven van club naar club gingen. Als er bij ons veel telefoons gestolen waren, was dat bij andere clubs ook zo.” Bij evenementen van ’t Kollektief zijn sinds de zomer een twaalftal groepen opgepakt.

Volgens een woordvoerder van de politie Amsterdam is er echter geen sprake van een bende. “Niet alleen daders, maar ook slachtoffers worden steeds jonger. Jongeren bestelen elkaar.” De politie heeft geen specifieke cijfers van de afgelopen weken over zakkenrollerij van telefoons in het uitgaansleven. “We weten wel dat er in september, toen de iPhone 5 uitkwam, een piek was. Vanuit de horeca zijn er allemaal maatregelen genomen. Het klinkt aannemelijk dat die nu zijn vruchten afwerpen.”