Rembrandthuis ziet af van huur Huis de Pinto

Museum het Rembrandthuis ziet af van de huur van het Huis de Pinto. Sinds eind november staat het monumentale pand in de Amsterdamse Sint Antoniebreestraat leeg. Die maand sloot de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) de deuren van haar filiaal in het huis.

Plafondschildering Huis de Pinto (Foto: Annemarie Sterk)
Plafondschildering Huis de Pinto (Foto: Annemarie Sterk)
In het nieuwe jaar zou het Rembrandthuis intrek nemen in het pand. Maar vlak voor het vertrek van de OBA liet het museum weten af te zien van de huur. Marie-José Grotenhuis is sinds augustus interim-directeur van het Rembrandthuis. Volgens haar zou de huur een te grote vaste last vormen in financieel onzekere tijden. “Met een beetje passen en meten is er genoeg plek in onze eigen kantoren.”

Stadsherstel, de verhuurder van het pand, reageerde verrast op de beslissing. “De puzzel was bijna compleet”, zegt Peter Goutbeek, hoofd Verhuur. In het pand zou niet alleen een deel van het Rembrandthuis zijn intrek nemen, maar zou er ook een ruimte voor buurtbewoners komen. Daar wil de buurt verschillende activiteiten organiseren, onder meer literaire avonden. De buurtbewoners voerden meerdere jaren actie om de buurtfunctie van de ‘Pintobieb’ na vertrek van de OBA te behouden.

Nu is onduidelijk wat er van de buurtruimte overblijft. Stadsdeel Centrum heeft de buurtbewoners al toegezegd het buurtinitatief financieel te ondersteunen. Stadsherstel is in gesprek met een nieuwe huurkandidaat. Over wie dat is wil de organisatie geen uitspraken doen. Volgens Stadsherstel is de nieuwe kandidaat wel bereid om een ruimte voor de buurtbewoners open te stellen. Stadsherstel doet naar eigen zeggen zijn best om de buurtbewoners een plek te geven. “Maar”, zegt Goutbeek, “niet koste wat kost.”