Vierentwintig uur stappen in een club zonder muziek

‘Binnenkort 24 uur stappen in Amsterdam’, kopte nu.nl toen bekend werd dat tien horecaondernemingen een 24uursvergunning krijgen. Maar daarvan mogen er maar drie dancemuziek draaien. Wat moet je nou om vier uur ’s nachts in een koffiehuis?

Voor vijf horecaondernemers was afgelopen donderdag een feestdag. De gemeenteraad stemde officieel in met hun felbegeerde 24uursvergunning. Trouw, Twenty4Amsterdam, 24U De Overkant, Tolhuistuin en Westerpark kunnen binnenkort zonder belemmeringen in openingstijden muzikale en culturele evenementen organiseren. Doorgaan zo lang ze maar willen. In mei start de tweede ronde en krijgen nog eens vijf ondernemingen de vergunning.

Het is het walhalla voor iedere horecaondernemer – en voor iedere feestvierder die zoveel van de Amsterdamse nacht houdt, dat-ie nog lang niet wil stoppen als het licht wordt. Maar niet iedereen was blij met het plan. Burgemeester Eberhard van der Laan vond dat alleen ondernemingen in de periferie van Amsterdam in aanmerking mogen komen voor een 24uursvergunning, omdat het in het centrum voor te veel overlast zou zorgen. Tot onvrede van horecaondernemers in de stad: oneerlijke concurrentie, vinden zij.

Dus kwam er een compromis: 24 clubs in het centrum mogen twaalf keer per jaar een nacht open blijven. En slechts drie van de tien 24uurslocaties krijgen een vergunning voor dance. Die drie vergunningen zijn nu al vergeven. In Trouw, Twenty4Amsterdam en de Tolhuistuin kan binnenkort het klokje rond worden gedanst.

Foto Flickr / Kaloozer
Foto Flickr / Kaloozer

‘Dancelocaties doen meer dan dance alleen’
“In eerste instantie was het de bedoeling dat alle locaties een dancevergunning zouden krijgen. De eerste behoefte voor langere openingstijden ligt bij dance,” zegt nachtburgemeester Mirik Milan. Hij maakt deel uit van de expertgroep die de voorstellen op geschiktheid en creativiteit beoordeelt. “Maar ik ben heel tevreden dat deze stap gezet is. De locaties die een dancevergunning hebben gekregen zijn innovatieve concepten die meer doen dan alleen maar house draaien.” Zo wil Trouw in samenwerking met het Stedelijk Museum een Nachtmuseum opzetten.

Maar voorstellen voor 24uursconcepten zonder dance werden bijna niet ingediend. Slechts twee werden er geschikt bevonden: Westerpark, en 24U De Overkant, dat zich richt op kunst en cultuur. Is er wel een markt voor een 24uurseconomie zonder muziek?

“Dat is een bijzonder interessante vraag, die ik zeker ook aan de burgemeester zal stellen,” zegt Jorn Stouten, directeur van Westergasterras, Westerunie en Westerliefde. De ondernemers van de Westergasfabriek willen een aantal keer per jaar 24 uur open voor een gezamenlijk project, zoals Halloween, of de verkiezingsnacht. Maar ze kunnen ook zelfstandig van de vergunning gebruikmaken. Op een voorwaarde: zonder harde technobeats. Voor Stouten is dat jammer. “Westerunie is een club, dus voor ons was het wel de bedoeling ook een dancevergunning te krijgen.”

Nieuwe manier van nadenken over de nacht
Twenty4Amsterdam behoort wel tot de gelukkigen. Sander Groet, mede-eigenaar van Club Air, is samen met ID&T initiatiefnemer van het concept, dat zich zal vestigen in Toren Overhoeks in Amsterdam-Noord. Het moet een culturele hotspot worden waar kan worden gewerkt, geslapen, gedronken en gedanst. Zonder eindtijd. De 24uursvergunning zal vooral daarvoor worden gebruikt, zegt Groet. “Er zijn na vijven niet veel activiteiten te verzinnen die geen dance zijn. Bij nachtelijke filmvoorstellingen kan ik me nog wel wat voorstellen, maar het nachtleven wordt wel vaak met dansen geassocieerd.”

Maar het is zeker niet zo dat alleen evenementen met elektronische muziek geschikt zijn om de hele nacht door te gaan, zegt Stouten. “Het leuke van een 24uursvergunning is juist dat het nog niet bestaat. Het is een hele nieuwe manier van nadenken over de nacht.” Nachtburgemeester Milan kan genoeg dingen opnoemen. Een nachtbazaar, filmavonden, locatietheater, een vrijmarkt, een Nacht van de Poëzie zoals Utrecht die kent. Ondernemers hebben tijd nodig om een sterk concept te bedenken, denkt hij.

Ondanks de haken en ogen zijn de vertegenwoordigers van de nacht vooral heel blij dat burgemeester Eberhard van der Laan bereid is openingstijden te verruimen. Milan: “De doelstelling is om Amsterdam internationaal op de kaart te zetten. Als een vrijplaats waar mooie, creatieve dingen gebeuren. Dit is een goede eerste stap. En de eerste stap is altijd het moeilijkst.” Ook Stouten vindt de ontwikkeling positief. “Het is een gedurfd project van Van der Laan.” Hij gaat er wel “sowieso alles aan doen” om die begeerde dancevergunning alsnog te krijgen. “Ik zou wel grappend het kantoor van de Westerunie 24 uur open kunnen doen, maar daar heeft niemand wat aan.”