Weinig animo voor 24-uurslocaties zonder dancemuziek

Na vijf uur ’s ochtends willen de meeste mensen naar een uitgaansgelegenheid met dancemuziek. Dat blijkt uit een enquête onder ruim honderd mensen die geregeld uitgaan in Amsterdam.

De gemeente Amsterdam verstrekt tien 24-uursvergunningen aan horecalocaties, maar om oneerlijke concurrentie tegen te gaan krijgen maar drie uitgaansgelegenheden een vergunning voor dancemuziek. Dat zijn Trouw, Twenty4Amsterdam, en Tolhuistuin. De overige zeven 24-uurslocaties, zoals Pand14 en Canvas, mogen geen dancemuziek draaien.

Foto Flickr / Brace Turner
Foto Flickr / Brace Turner

Zestig procent van de respondenten gaf in aan na vijf uur niet meer in een uitgaansgelegenheid te willen zijn zonder dancemuziek. Bijna driekwart gaf aan weleens de behoefte te voelen door te gaan na sluitingstijd. “De eerste behoefte voor langere openingstijden ligt bij dance”, zei nachtburgemeester Mirik Milan al eerder.

Aan de enquête deden overwegend studenten en creatieven mee, zoals ontwerpers en journalisten. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 24. Meer dan de helft van hen gaat een paar keer per maand uit; veertig procent minstens een keer per week. Alle respondenten gaan meestal of altijd uit in Amsterdam.

Op de vraag of het Amsterdamse uitgaansleven iets mist, werd vooral geantwoord dat café’s en clubs te vroeg sluiten. Daarna dat de drank- en toegangsprijzen te hoog zijn en ten slotte werd het gebrek aan originaliteit genoemd. Meerdere mensen noemden Berlijn als voorbeeld voor een stad met een creatief uitgaansleven. “Ik mis wel écht creatieve plekken, zoals in Boedapest of Berlijn”, zegt een 25-jarige ambtenaar.