Kater erger door nieuwe antikaterpil

De nieuwe ‘antikaterpil‘, die door Amerikaanse wetenschappers is ontwikkeld, zal het gevoel van een kater juist versterken in plaats van verminderen.

(Foto: Michelle Tribe)
(Foto: Michelle Tribe)
Dat zegt Jan Commandeur, farmacoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die gespecialiseerd is in de werking van geneesmiddelen op het lichaam. Het medicijn zou volgens de Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië het herstel na overmatig alcoholgebruik bevorderen, zo publiceerden zij op 17 februari 2013. Volgens Commandeur zal de kater alleen maar groter zijn als iemand de pil inneemt na een nachtje doorzakken.

De nieuwe pil zou de gevolgen van een kater tegengaan door middel van twee enzymen die de afbraak van alcohol in het lichaam versnellen. “De kater wordt echter niet veroorzaakt door de alcohol zelf, maar door het afbraakproduct ervan: acetaldehyde. Dit wordt weer verder afgebroken tot azijnzuur”, legt Commandeur uit. “Een van de twee enzymen in de pil, alcohol oxidase, zet alcohol sneller om in acetaldehyde. Dit hoopt zich dan op waardoor iemand zich veel zieker voelt.”

De Amerikaanse onderzoekers hebben het medicijn getest op muizen en claimen dat het vergelijkbaar is met een tweede lever. “Dat betwijfel ik sterk”, zegt Commandeur. “De lever van de mens weegt 1,7 kilogram en bevat een hoge concentratie aan enzymen. De werkende stoffen in de ‘antikaterpil’ zullen daarom maar weinig effect hebben, tenzij ze in grotere hoeveelheden worden toegediend. De afname van de alcohol in het bloed van de muizen was met 25 procent ook maar vrij beperkt.”

“In het onderzoek vermelden de Amerikaanse onderzoekers ook dat het medicijn geen effect heeft als ze het de muizen oraal toedienden”, zegt Commandeur. “Het werkt pas door een injectie in een ader in de staart. Een echte pil is dan ook nog heel ver weg. Eigenlijk is het ontwikkelen van het medicijn dus meer een kunststukje om de wetenschap op de kaart te zetten.”