'Op de muur van het theater stond dat ik dood moest'

Oud-Feyenoordspeler en theatermaker Rory de Groot (29) werd 8 januari met de dood bedreigd toen hij zijn autobiografische voorstelling ‘Hand in hand’ wilde opvoeren in theater Het Zonnehuis in Amsterdam-Noord. Zondag 20 januari staat de altijd beladen klassieker Ajax-Feyenoord op het programma. “Als Feyenoord scoort moet ik me inhouden.”

Rory de Groot in 'Hand in hand'
Rory de Groot in ‘Hand in hand’ (Foto: Rory de Groot)
Rory de Groot groeide op in Rotterdam en speelde in de jeugd van Feyenoord. Van jongs af aan wist hij dat de rivaliteit met Ajax diep zat. Van zijn elfde tot zijn negentiende voetbalde hij bij de Rotterdamse club en speelde twee officiële duels in het eerste elftal. Daarna werd hij uitgeleend aan Excelsior, waar de trainer hem zelden liet spelen. Twee jaar later stopte hij met voetballen en werd hij aangenomen bij de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

Hij verhuisde naar de hoofdstad. In zijn jeugd was dat ondenkbaar. “Ik werd me ervan bewust dat de sentimenten van vroeger volslagen onzin waren.” Op zijn 29e maakte hij de autobiografische voorstelling ‘Hand in hand’. Toen hij deze wilde spelen in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord werd hij weer met de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord geconfronteerd. Op de muur van het theater werden de leuzen ‘Corky de Groot moet dood’ en ‘Rory niet welkom Ajax NRD’ gekalkt.

U wist dat u bepaalde fanatiekelingen zou provoceren als u de voorstelling in Amsterdam zou spelen.
“Die vraag kreeg ik ook van AT5. Ze vroegen me bijna verwijtend: ‘heb je het niet zelf uitgelokt?’ Maar met die denkwijze ben ik het niet eens, dat vind ik de omgekeerde wereld. Als we rekening moeten gaan houden met alle fanatiekelingen en rare snuiters, want dat zijn het, dan is het einde zoek.”

Hoe heeft u de bedreiging ervaren?
“Ik vond het vrij heftig. Ik was zelf niet in Noord aanwezig op dat moment, het werd me verteld door de telefoon. Dat klonk nog vrij abstract. Maar toen ik op foto’s zag dat op de muur van het theater stond dat ik dood moest, drong het pas goed tot me door. Het was vervelend en heel treurig, maar we moeten er ook niet te lang bij stil staan.

“Wat ik nog onheilspellender vond was dat er ook bedreigingen op de Facebookpagina stonden van het theatercollectief waar ik normaal mee samen speel. Hoe groot en serieus het was wist ik niet. Ik heb aangifte gedaan, maar verwacht niet dat hier nog iets uitkomt. De daders zijn vaak niet te achterhalen.”

Heeft u de voorstelling in het Zonnehuis van tevoren aangekondigd?
“Ik heb er bewust voor gekozen geen posters op te hangen. Alleen op de sociale media van mijn theatercollectief heb ik het als evenement aangekondigd. Twee dagen voordat ik ging spelen is het blijkbaar naar de verkeerde mensen uitgelekt. Als ik had besloten daar toch te gaan spelen, had ik extra beveiliging moeten regelen. Alle voorstellingen in het Zonnehuis heb ik er daarom eruit gehaald. De voorstellingen in Theater Bellevue op 26 en 27 februari gaan gewoon door. Mochten er weer bedreigingen komen, dan zullen we te zijner tijd bekijken hoe ernstig die zijn.”

Waarom wilde u de voorstelling in Amsterdam spelen?
“Een theatermaker laat de kans om in Amsterdam te spelen niet lopen. Amsterdam is een belangrijke culturele stad, zeker in de podiumkunst. Het zou waanzin zijn om Amsterdam niet aan te doen. Toen Theater Bellevue interesse toonde wist ik dat mijn voorstelling eventueel voor commotie zou kunnen zorgen. Maar de mate waarin dat in Amsterdam-Noord gebeurde had ik niet verwacht.”

Is het een Feyenoord-voorstelling?
“Nee, Feyenoord en voetbal zijn de kapstok. That’s it. Er komt geen bal aan te pas. Het gaat echt over de droom om te slagen als voetballer. Over dat kleine jongetje dat er heel dichtbij is, het in handen heeft en het ziet mislukken. De club is inwisselbaar. Het zou ook Ajax of PSV kunnen zijn. In mijn geval is het Feyenoord, omdat dat het shirt is dat ik droeg. Maar eigenlijk gaat het weinig over Feyenoord. En al helemaal niet over Ajax of de rivaliteit tussen de clubs.”

Gaat u zondag naar de klassieker kijken?
“Ja ik ga absoluut kijken. Ik vind het spannend. Omdat ik in Amsterdam woon ga ik de webstrijd hier kijken. Als Feyenoord scoort zal ik me waarschijnlijk wel moeten inhouden. Ik gok op een gelijkspel, 2-2.”