‘Aantal sociale huurwoningen halveren haalt druk niet van Amsterdamse woningmarkt’

Het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam halveren is geen oplossing voor de druk op de woningmarkt. Dit zegt hoogleraar volkshuisvesting en woningmarkt Peter Boelhouwer, verbonden aan onderzoeksinstituut OTB waar hij jarenlang onderzoek deed naar het huur- en subsidiebeleid.

De lezing van wethouder Wieber donderdagavond in De Balie in Amsterdam. (Foto: Leonie Sellies)
De lezing van wethouder Wiebes donderdagavond in De Balie in Amsterdam. (Foto: Leonie Sellies)

Gisteren pleitte de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes (VVD, verkeer en vervoer) tijdens een lezing in De Balie in Amsterdam voor een halvering van het aantal sociale huurwoningen in de hoofdstad. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de hoogopgeleide innovatieve mensen uit binnen- en buitenland zich daar makkelijker kunnen vestigen en extra welvaart brengen. Met slechts 6% beschikbare huurwoningen kunnen deze ‘keien’, zoals Wiebes ze noemt, niet in Amsterdam komen wonen, terwijl dit heel belangrijk is voor de economische ontwikkeling van de stad.

‘Vrije marktwerking geen oplossing’
Boelhouwer denkt niet dat de maatregel het gewenste effect zal hebben. “Een groot deel van de sociale huurwoningen ligt in de Westelijke Tuinsteden. We hebben het dan bijvoorbeeld over Osdorp. Zelfs als deze buurten op de vrije markt komen trekken ze geen middeninkomens aan.” Bovendien bewijzen andere grote steden in Europa, zoals Londen, Parijs en München, volgens Boelhouwer dat vrije marktwerking niet de oplossing is. “We zien in andere steden, waar de vrije markt veel groter is, dat er nog steeds problemen zijn. Die druk houd je.”

Andere Amsterdamse partijen hebben verontwaardigd gereageerd op het idee van Wiebes. Marjolein Moorman, de fractievoorzitter van PvdA Amsterdam, schreef vanochtend op Twitter: “Mensen met lagere inkomens de stad uitjagen omdat de VVD ze niet succesvol genoeg vindt? Niet mijn idee van de stad versterken”. Ook de fractievoorzitter van SP Amsterdam, Laurens Ivens, liet op Twitter weten blij te zijn met de reacties van de andere partijen: “Goedzo, na GL verwerpt ook PvdA schofferende ideeën van Wiebes”.

De Amsterdamse woningmarkt bestaat nu voor 62% uit sociale huurwoningen. Boelhouwer: “Dit percentage is in Nederland echt een uitzondering. Het is erg hoog.”