Amsterdamse huizenprijs in 2008 fors gedaald

AMSTERDAM – 16 jan. De gemiddelde huizenprijs in Amsterdam is in 2008 gedaald met 6,9% ten opzichte van 2007. Door de gevolgen van de kredietcrisis daalde in november en december de prijs van 266.000 euro naar 246.000 euro. In Nederland daalden de prijzen gemiddeld met 1,8%. Naar verwachting zet de daling dit jaar verder door.  

Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gisteren bekend tijdens de presentatie van de cijfers van het vierde kwartaal van 2008. Driekwart van de makelaars is bij de NVM aangesloten. Sinds oktober hebben zij in Amsterdam 1933 huizen verkocht. Dat is een daling van ruim 23% ten opzichte van dezelfde periode in 2007, toen er 2523 huizen werden verkocht. Huizen stonden nauwelijks langer te koop. Het duurde in 2008 gemiddeld 33 dagen voordat een huis werd verkocht, twee dagen langer dan in 2007.

Een daling van de huizenprijzen is sinds 2003 niet meer voorgekomen. In 2007 stegen de huizenprijzen in Amsterdam nog met 13,8%. De voorzitter van de NVM, Ger Hukker, wijt de daling aan de slechte economische vooruitzichten. Potentiële kopers stellen daardoor belangrijke financiële beslissingen uit. Hij noemt de daling een ‘gezonde correctie op de woningmarkt’, waarvan vooral starters kunnen profiteren.

De NVM verwacht dat de prijzen de eerste helft van dit jaar nog 5% dalen, daarna stabiliseren en vanaf 2010 weer gaan stijgen. In dat jaar zal, mede door de ingestorte nieuwbouwmarkt, de behoefte aan koopwoningen groter zijn dan het aanbod. ‘Ik vergelijk het met een bokser. Als hij neergaat krijgt hij tien tellen rust, maar hij kan daarna nog steeds winnen. De markt neemt die rust nu ook, maar komt er straks wel weer uit’, aldus Hukker.

Op de landelijke woningmarkt zijn de prijzen minder sterk gedaald. Wel stonden huizen langer te koop, gemiddeld 84 dagen. Volgens Pieter Joep van den Brink, voorzitter van Makelaars Vereniging Amsterdam, zijn de prijzen in Amsterdam sterker gedaald dan in de rest van Nederland vanwege de buitenproportionele stijging in 2006 en 2007. De landelijke trend dat vooral duurdere woningen in prijs dalen en langer te koop staan geldt niet voor Amsterdam. Hier daalde juist de prijs van appartementen met 7,1% ten opzichte van 2007.