Amsterdamse festivals lopen mogelijk steun SNS cultuurfonds mis

Honderden kunst- en cultuurprojecten die jaarlijks geld ontvangen uit het SNS Reaal cultuurfonds verkeren in onzekerheid over hun subsidie. Het fonds verstrekte dit jaar nog voor een totaalbedrag van veertien miljoen euro aan subsidies, maar daar komt mogelijk verandering in vanwege de financiële problemen waarin de SNS Reaal bank verkeert.

SNS REAAL (Bron: Flickr.com, harry_nl)
SNS REAAL (Bron: Flickr.com, harry_nl)
“Het bestuur van SNS Beheer moet met het bestuur van het SNS Fonds over de subsidies voor komende jaren praten. Men zal niet over één nacht ijs gaan”, laat fondsdirecteur Marie Hélène Cornips weten. Wegens de grote problemen bij SNS heeft de Staat vorige week besloten de bank te nationalisen.

Ook enkele Amsterdamse projecten kunnen door de problemen bij de bank getroffen worden. Dit jaar konden onder meer het Over het IJ Festival en het Nederlands Theater Festival nog op respectievelijk 50 duizend en 75 duizend euro subsidie rekenen. Het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) ontvangt sinds vier jaar subsidie van het cultuurfonds van SNS, dit jaar vijftigduizend euro.

Cees van ’t Hullenaar, zakelijk directeur van het IDFA: “Het is mogelijk dat het fonds na 2014 geen subsidie meer zal geven. Eigenlijk zijn we elk jaar bang dat er subsidie wegvalt. Er speelt natuurlijk heel veel bij de bank op dit moment, maar we hebben nog geen officieel bericht gekregen. Dat wachten wij rustig af.”