Geen loting voor Roots en Appelsap

De festivals Roots Open Air en Appelsap mogen dit jaar het Oosterpark grotendeels afsluiten. Dat heeft de gemeenteraad van stadsdeel Amsterdam Oost gisteren besloten.

Daarmee is een eerder besluit van september vorig jaar aangepast. Toen werd nog afgesproken dat het park slechts voor één evenement per jaar afgesloten mag worden. Bij aanvragen door meer evenementen zou geloot moeten worden. De VVD stelde gisteren voor die beperking te schrappen. Belangenvereniging Vrienden van het Oosterpark, die vijftig betalende leden en enkele honderden sympathisanten telt, vreesde dat daarmee de deur zou worden opengezet naar onbeperkte uitbuiting van een publiek park door commerciële partijen.

Appelsap 2009 in het Oosterpark (Bron: Flickr.com, Bart van Poll)
Appelsap 2009 in het Oosterpark (Bron: Flickr.com, Bart van Poll)

In plaats van de voorgestelde wijziging door de VVD (vier zetels) namen de PvdA (acht zetels), Groenlinks (zeven zetels) en D66 (vijf zetels) een motie aan waarin dit jaar alleen Roots en Appelsap een vergunning krijgen. Over wie na dit jaar een festival mogen organiseren in het Oosterpark sprak de 29-koppige raad zich nog niet uit.
Bert Mentink, voorzitter van Vrienden van het Oosterpark, heeft begrip voor die beslissing. Toch hoopt Mentink op een definitieve oplossing voor de komende jaren: “De festivals zijn te groot geworden voor dit park. Er komen te veel mensen, de installaties zijn te groot geworden en het geluid is nu te hard.”

Vooral Appelsap, waar jaarlijks zo’n zevenduizend bezoekers op afkomen, kreeg tijdens de raadsvergadering kritiek van buurtbewoners te verduren. “Vorig jaar heb ik tijdens Appelsap de politie gebeld, de vloer in mijn huis trilde van de muziek”, zegt omwonende Marylou Busch Matthias. “De politie kwam met decibelmeters en zei dat de limiet niet werd overschreden.” Volgens Joris Methorst, bestuurslid en woordvoerder van stichting Appelsap, zullen strengere regels dit jaar tot minder overlast leiden.

Ook vinden buurtbewoners dat het park te allen tijden voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Appelsap is alleen voor betalende bezoekers. Ook Roots Open Air festival vraagt dit jaar entree. Tijdens beide festivals zal het park met hekken worden afgezet. Frans Goossens, directeur van Roots, vindt het een zaak van geven en nemen. “Ik hou bijvoorbeeld niet van Koninginnedag, als er allerlei provincialen met bier door mijn straat lopen. Maar dat is ook maar één dag per jaar.”