Snorders werven klanten via Facebook

Amsterdamse snorders hebben een nieuwe manier gevonden om klanten te werven. Via Facebook staan de illegale taxichauffeurs in contact met hun klantenbestand.

“Sinds we op Facebook zitten krijgen we veel meer aanvragen. Daarom hebben we nu drie auto’s in plaats van één”, vertelt ‘Darryl’ uit Zaanstad. De twintiger, die om privacyredenen anoniem wil blijven, is sinds een jaar werkzaam als snorder. Eind vorige maand richtte hij de Facebookpagina Snorder Amsterdam en Omgeving op. De pagina heeft inmiddels 219 vrienden. Het is niet de enige pagina waarop een illegale taxichauffeur zijn diensten aanbiedt: Snorder Dienst en Snorder Dienst Amsterdam hebben met respectievelijk 1.609 vrienden en 1.124 likes een nog groter bereik.

Feesten
De snorders rijden uitsluitend op reservering. Darryl: “Het is niet zo dat wij op het Leidseplein staan. Mensen bellen ons en dan komen we. Op een gemiddelde uitgaansavond maak ik zo’n twaalf ritjes.” Door zich aan te melden voor evenementen op Facebook en pagina’s van populaire uitgaansgelegenheden te liken staat de illegale vervoerder direct in contact met zijn belangrijkste doelgroep: bezoekers van (techno)feesten in en om Amsterdam. De prijs per kilometer ligt zo’n vijftig procent lager dan het officiele tarief.

De gemeente Amsterdam, samen met onder meer de politie en belastingdienst verantwoordelijk voor de aanpak van illegale taxi’s, kan niet inhoudelijk ingaan op de nieuwe manier van klantenwerving door snorders. “Er wordt naar gekeken. We maken gebruik van allerlei opsporingsmethoden, van straat tot social media”, aldus een woordvoerster. De politie Amsterdam-Amstelland wilde niet reageren.

Vanaf 8 mei dit jaar zullen in Amsterdam nieuwe taxiregels gelden. Iedere chauffeur zal dan aangesloten moeten zijn bij een Toegelaten Taxiorganisatie (TTO). De gemeente heeft aangekondigd streng te zullen handhaven.